Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Sommarsemester - 2021

 

Bucketlist Naturist

Sommarsemestern 2021 hade vi bestämt oss för att ge oss ut på en resa genom Sverige.
Målet var att sola och bada på våra olika naturistbad. Vilket vi också har gjort.
Eftersom vi bor i Skåne och har besökt baden som ligger här nere så valde vi att styra husbilen direkt mot Bohuslän. I naturistportalen hade vi sett att det skulle ligga ett bad strax utanför Uddevalla på Mollön. Och hit begav vi oss. Vi följde vägbeskrivningen som var rätt lätt att följa och vi hamnade på klipporna som folk badade nakna på.

Här tillbringade vi dagen med att ligga och sola på de varma klipphällarna och att bada i det klara vattnet.  Enligt beskrivningen så skulle det finnas en liten bit sandstrand men det hittade vi ingen. Vi rekommenderar att man har badskor på fötterna eftersom havsbottnen är full med småsten.
Någon liten skylt som talar om att man badar på rätt plats hade varit önskvärt.

 

Härifrån åkte vi vidare upp genom Bohuslän och hamnade på Kattholmens naturisbad, Strömstad. Här kunde man inte missa att det var ett ställe som var till för naturister eftersom det stod skrivet på Kobben med stora bokstäver.

Sola och bada gjorde man på baksidan så man fick klättra över hela kobben. Badade gjorde man i ett litet gatt som var någorlunda upprensat från större stenar. Även här behöver man ha badskor på sig. Det var lätt att hitta hit. 

Resan fortsatte sen upp till Värmland. Här gjorde vi ett stopp på Kråkvikens naturistbad, Karlstad. Här stannade vi inte länge eftersom myggorna var på oss hela tiden. Kanske det var det som var anledningen till att det bara låg två personer till och solade på klipporna. Eller var det kanske för att vi hann se både orm och ål i vattnet.

Platsen var annars väldigt naturskön. Även här saknades det skyltar med text som sa att det var ett nakenbad.

 

Vi stannade dock kvar i Karlstad eftersom där finns ett bad till. Skutberget. Det var här alla nakenbadarna var. Många låg och solade på klipporna och lika många var i vattnet och svalkade sig. Vi lyckades hitta en liten platt yta på berghällen som vi la våra handdukar på.

Här kändes det tryggt att gå ner till vattnet eftersom någon har klistrat dit halkremsor på berghällen. Det fanns också en stege med handtag att hålla sig i när man gick ner i det sköna vattnet.

                                                                                                                                          

I Värmland finns det också en campingplats för naturister och det var hit vår resa fortsatte. Sandviken, Filipstad. Här var det en lisa för själen att vara. Lugnt, skönt och väldigt vackert.

 Och att värdparet som tog emot oss på campingen var väldigt serviceminded gjorde inte saken sämre.

Om man inte ville ligga vid husbilen och sola så kunde man bege sig ner till badplatsen och ligga på den stora gröna gräsmattan. Vid badplatsen fanns det tydliga skyltar som det stod ”fribadplats” på vilket vi tyckte var bra. Vattnet var varmt och skönt när vi var där, kan bero på att det är väldigt långgrunt. Om man ville hoppa eller dyka i vattnet så fick man simma ut till en flotte som låg väl förtöjd i vattnet. Här låg vi och solade när vi fick följa en söt liten ankfamilj som simmande förbi. Efter några dagars rekreation här så fortsatte vi vår resa.

 

Nästa stopp blev i Falun och Dalarnas enda naturistbad, Roxnäs udde. Hit kommer vi med säkerhet aldrig att åka igen. En mycket stor besvikelse.

Vi parkerade vid uddens början och promenerade på en fin gångväg och gick förbi en jättefin badplats för textilare. För att komma ut till där nakenbadarna höll till fick man gå en liten bit till och förväntningarna var höga. Aldrig hade jag trott att vi skulle mötas enbart av grus och sten. Mysfaktor 0. Faluns kommun -gör om och gör rätt!

Nu styrde vi husbilen ännu längre norrut och hamnade vid Åseles naturistbad ett bad som vi inte höll på att hitta. Detta berodde på att vi körde efter GPS koordinaterna som var fel. Efter att ha kört runt en stund i närområdet där koordinaterna visade så gick vi ut på naturisportalen och läste att badet skulle ligga vid Stamsjöbadet. Via googlemaps så hittde vi dit. Vi parkerade på textilbadet och följde kartbeskrivningen som fanns vid parkeringen om vart nakenbadet skulle finnas.

Vi gick på en liten stig genom en skogsdunge och undrade om vi än en gång skulle mötas av sten och grus men så blev det inte. Badet låg på en liten sandstrands remsa ut till Ångermanälven. Något bad blev det inte eftersom det inte var någon vidare värme i luften den dagen som vi var där. Men när vi står där på stranden och tittar så inser vi att vi GPS koordinaterna går rakt över till älvens motsatta sida. Så nära men ändå så långt bort. Hit kan vi tänka oss att komma tillbaka men då hoppas vi på sol och värme.

 

Luleå och Lulviksbadet blev vårt nästa stopp. Ännu en dag som det inte var badväder på. Vi lyckades verkligen att pricka in Norrlands kallaste dagar. Trots att det inte var så varmt så klädde vi av oss och promenerade på den fina sandstranden.

En lite surrealistisk känsla att stå naken på stranden och att se isbrytarna ligga vid kajen tvärsöver vattnet. Även hit kan vi tänka oss att komma igen för att ligga och sola på den fantastiskt fina stranden.
Det var lätt att hitta till badet. Det fanns tydliga skyltar uppsatta att det var okej att bada naken här.

 

Nu var det dags att vända om och åka söderut igen. Nästa badplats på vår bucketlist var Piteå havsbad. Ett bad som man hört talas om ända ner till Skåne, Norrlands Riviera.

Förväntningarna som vi haft började dock att dala redan när vi skulle parkera. Att hitta en plats att parkera med husbilen var inte lätt om man inte tänkt ligga på campingen förstås. På fritidshusområdet bredvid var det parkeringsförbud överallt. Till slut så parkerade vi på bensinstationens parkeringsplatser. Nu började vår vandring mot havet. Vi gick och vi gick och vi gick. Vi hittade inga skyltar någonstans och GPS koordinaterna gick ut till en liten udde där man endast kunde bada på bryggan som tillhörde en förening som låg där ute. Så något nakenbad blev det inte här heller. Vi frågade på en turisbyrå som låg strax utanför Piteå om man tagit bort nakenbadet men det ska vara kvar enligt personalen. De sa också att det är många som inte vill ha nakenbadet så nära textilbadet så det händer att skyltar försvinner. Så tack och adjö Piteå, nu hoppades vi på bättre lycka i Killingsand i Robertsfors.

Jag säger bara Killingsand vilken strand. Så himla fint. Det var verkligen lönt att snirkla fram med husbilen på den lilla grusvägen genom skogen. Vid den lite större stranden var det textilbad men när man fortsatte förbi husbilarna som campande så kom man fram till naturisbadet.

Vi hade lite tur att komma dit samtidigt som solen kom fram vilket gjorde att det var få människor där. Det kunde gott funnits någon skylt borta vid textilbadet som pekat ut riktningen åt vilket håll naturisbadet låg.

 

Umeå och Dragonudden blev vårt nästa stopp.

Det märktes direkt att det fanns en aktiv förening som är engagerade på badplatsen. Bra uppmärkt och tydlig information på anslagstavlan om vilka regler som gäller. Badet ligger vid en liten insjö så här var det varmt och skönt i vattnet. Om man ville mer än sola och bada så kunde man använda den fina volleybollplanen och hade man ingen boll med sig så gick det bra att låna. På platsen fanns det också fina grillplatser.

Verkligen en plats att umgås på. Tummen upp för Dragonudden.

Sen fortsatte vi söderut och hamnade i Mjällom på ett bad som heter Storsand. Man svängde av från E4 och körde på asfalterade kringelikrok-vägar i 3 mil. Det var lätt att hitta hit och det var väl skyltat från parkeringen vart åt badet låg.

Detta var också en badplats som vi gillade. Bergen i horisonten, båtarna som guppade och vattenskotrarna gjorde att vi fick lite medhavsfeeling. Halva stranden var för naturister och halva stranden för textilare något som vi tyckte det verkade som om alla var tillfreds med.

 

Vårt nästa stopp blev i Timrå vid Smackgrundets naturistbad. Här fick vi en härlig cykeltur ut till badet som låg 1,5 km från parkeringsplatsen. Väl framme så kunde vi välja och vraka vart vi ville lägga oss för att sola eftersom stranden var jättelång.

Längs stranden låg det i och för sig en hel del nedfallna träd men det var inget som störde oss. Det som kanske var ett litet minus var att man var tvungen att gå väldigt långt för att doppa sig eftersom det var väldigt långgrunt.

 

Vi körde vidare på vår Sverige resa och hamnade i Hudiksvall på Hölicks naturistbad. Vi parkerade på en stening vändplats och sen gick vi på en lika stening stig fram till badet.

En badplats som var liten men väldig mysig och hade en fantastisk sand. En strand som vi kan rekommendera att åka till.

 

Resan gick vidare till Gävle och ett bad som heter Rullsand. Ett väldigt missvisande namn för det borde heta Rullsten i stället. Sten och sten och sten så långt ögat kunde nå.

I alla fall på den del av stranden som naturisterna hade tilldelats. För stranden med den fina sanden som låg precis vid parkeringsplatsen var till för textilare. Jag tycker att Gävle kommun skulle skämmas. På vår resa så har vi ju sett att många andra kommuner har naturistbad och textilbad sida vid sida så det borde fungera här också. Här berättade de som brukade sola och bada på stranden att de kämpade med att hålla en liten gång fri från stenar ner i havet så att man åtminstone kan doppa sig. Badskor på fötterna är ett måste om man vill bada här.

 

Vårt nästa stopp blev i stället en mycket ljusare upplevelse. Östabadet i Tärnsjö var en liten pärla. Stranden var inte stor men låg väldigt mysigt till vid Dalälven.

Runt badet fanns det skyltar uppsatta att på denna strand så var det fribad som gällde. Det var rätt lätt att hitta om man tittade noga på de mossiga skyltarna som satt vid campingen.

 

Lidköping och ett bad som heter Truvebadet besökte vi härnäst. Vi fick parkera en bit ifrån badet eftersom vår husbil inte gick under bommen som var uppsatt. Vi fick därför ta en liten promenad bort till badet. Men det gjorde inget eftersom det var en fin park vi gick igenom och solen strålade.

Det låg en del folk där men eftersom gräsmattan var stor så slapp man att trängas. Här badade man i Vänern och bottnen var gjord av sand. Det vart ganska långgrunt och det var ingen vidare värme i vattnet när vi var där så det blev bara ett snabbt dopp inne vid det grunda.  På vår väg tillbaka till husbilen så passerade vi textilbadet och där fanns det inte en enda människa.

 

Sista naturisbadet som vi besökte på vår resa blev i Varberg på Getterön. Här hade vi i och för sig varit tidigare så det var inte så svårt att hitta hit denna gång. Getterön bjuder på härliga klippbad.

Inte så lätt att ha solstolar här. I vattnet är det mycket tång. De badande har rensat upp ett litet stråk i vattnet så man slipper att fastna i tången när man badar. Vi gillar att bada här i det salta vattnet. Det är väldigt vilsamt att ligga här och sola eftersom det hela tiden kommer en massa segelbåtar som passerar.

Vi har såklart upplevt mycket mer än naturisbad på vår resa men det tänker vi inte berätta om här. Nästa sommar så hoppas vi att vi kan besöka lite andra bad och se vad de har att erbjuda. Men innan dess så kommer vi att hoppa i böljan på någon av de fantastiska baden på Kanarieöarna.

 

Annika Winqvist