Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Danmark, Solbakken - 2013

Solbakkens naturistcamping i Danmark.

Vi besökte Solbakken några dagar i slutet på juli och förmedlar gärna lite intryck härifrån. Solbakken ligger på Själland, en bit från Roskilde, vid ett vatten som heter Isefjord. Det har varit en naturist camping- och badplats i många år och har efter hand byggts till och förbättrats. Man får nu plats med drygt 100 husvagnar/tält. Det finns 8 större och mindre hyrstugor, köks- och sanitetsutrymmen av hög klass och förträffliga gemensamhetslokaler. Finns också välförsedd kiosk med baslivsmedel, vissa färdigrätter, nybakat bröd och dryckesvaror av olika slag. Enklast att ta sig dit är förstås med egen bil, den spänstige kan cykla från Helsingör eller Köpenhamn och det finns allmänna kommunikationer (buss) nästan ända fram till grinden (vi tog bil + tält).

Isefjord är en av de djupa danska fjordarna med ett ganska litet utlopp i Kattegatt, men också med liten tillrinning av sötvatten. Badvattnet är därför ganska salt, vi uppskattar det som klart saltare än Öresund. Bad vid Solbakken sker som regel från en stor brygga. Stranden är ganska stenig och det finns inte många bra liggplatser där. Bryggan når man via en ganska lång och brant stig (det finns bänkar att vila på under vägen för den som så behöver). Badmöjligheterna för mindre barn är alltså inte de allra mest optimala.

Uppe från campingen, som ligger uppskattningsvis minst 25 – 30 meter högre än badbryggan, har man en fantasisk utsikt över vattnet, speciellt fint på vindstilla morgnar och kvällar med fin solnedgång. Helt av en händelse kom vi dit strax innan sommaren stora begivenhet skulle börja, den årliga familjeveckan. Denna vecka innehåller en lång rad särskilda aktiviteter både för barn, ungdomar och vuxna, kanske med tonvikt på barnen. Vi deltog tillsammans med ca 40 danska naturister i en 10 km nakenvandring i en närbelägen skog nära stranden.

Campingen var i stort sett fullbelagd, givetvis många långliggare, men en mycket sympatisk sak är att de bästa platserna med den finaste utsikten över vattnet, är förbehållna korttidscampare. Gästerna är åldersmässigt mycket blandade, rätt många seniorer förstås (40-talisterna är tydligen många även i Danmark), gott om småbarnsfamiljer och också en hel del familjer med tonårsbarn, som till synes inte hade några problem att sola och bada nakna. Det danska gemytet flödade både i bildlik och bokstavlig bemärkelse, d v s alla vara positiva, vänliga och trevliga, men ett fåtal höll igång ibland rätt långt ut på småtimmarna.

Campingavgiften räknas ut på det vanliga danska sättet, alltså per person + bil + vagnplats + eventuellt något mer. Lite svårt att räkna ut själv, men sammantaget var det helt överkomliga priser. Vi uppfattade det som att Solbakken är en fristående förening, som inte tillhör danska naturistförbundet och något intresse för våra naturistpass hade man inte. Däremot hade det varit en fördel att ha med sig SCR:s campingkort med internationell anslutning.

Sammantaget ett trevligt och mysigt ställe för oss svenskar, i synnerhet Sydsverige förstås. Det kan vara idé att kolla på deras hemsida innan man åker dit och gärna boka plats, i synnerhet om man har stor husvagn eller vill hyra stuga eftersom det vid högsäsong torde vara ganska fullbelagt.

Nisse o Renée