Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Knähakens NF (Tillsammans nr 4 2020)

 

Sommarvädret har varit riktigt bra i år med mycket sol och höga temperaturer, som inbjudit till mycket badande på Knähakenstranden och även på andra platser. Medeltemperaturen i juni var mycket högre än normalt. I juli månad blev det dock sämre väder och den 10 juli uppmättes den lägsta temperaturen på över 50 år i Helsingborg, nämligen 6,6 grader. Sedan i augusti tog det upp sig och vi fick mer sol än normalt och den högsta medeltemperaturen på 23 år. Den 15 september fick vi en högsommardag med en temperatur på 26,4 grader och det är det varmaste det har varit den dagen på över 20 år.

Havsörnar ser man oftast högt upp i skyn där de svävar fram. Det är en mäktig känsla då man får möjlighet att komma relativt nära dem och se hur stora de är med de enorma vingarna, som kan mäta hela 2,5 meter mellan vingspetsarna. På 70-talet fanns det bara cirka 70 häckande par i Sverige p.g.a. miljögifter som PCB och DDT. Idag har stammen ökat så vi har omkring 500 häckande par, till det kommer 1 500 ungfåglar yngre än fem år.

Den flygande havsörnen som jag fotat är en ungfågel, medans den sittande havsörnen är en äldre fågel.

Vi avslutar året 2020 med bastubad i Rååbastun som vi hyrt den 19 december mellan kl. 17 och 22.

God Jul och Gott Nytt År

Göran Fredriksson