Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NF Nakenkultur (Tillsammans nr 2 2019)

Nu är det naturistsommar, naturismens bästa tid – på våra breddgrader. Nakenkulturs Naturisthandbok har funnits i många år. Handboken finns som ebok pdf (kostnadsfri nedladdning) och som småskrift i enkelt kontorstryck. Handboken är även tillgänglig direkt på nätet.

Del 1 Klädfri – När Var Hurnaturismen i allmänhet och synnerhet.

https://naturistlandet.wordpress.com/

Del 2 Naturistlandetnaturistplatser, badstränder, campingar, föreningar ordnade landskapsvis.

https://naturistenshandbok.wordpress.com/

Handboken inbjuder till naturistupplevelser och upptäckter i de svenska landskapen. Vilken naturism finns i mitt landskap? Var hittar jag naturistplatser i Småland eller Östergötland? Om Du inte återfinner ”ditt naturistställe” i vår förteckning är Du välkommen att tipsa oss, så vi kan göra listan komplett.

Badstränderna är uppdelade i skyltat bad, etablerat bad och ”naturbad”. De är ordnade enligt kommun i respektive landskap. Naturbad är nakenbad där det inte finns någon service, oftast är det undanskymda ställen, men där folk av hävd brukar avstå från klädbadande.

I Uppland, med undantag för Stockholmsområdet, finns enligt vår lista fem skyltade bad; Östa camping (Heby kommun), Fjällnora (Uppsala), Rullsand Skutskär (Älvkarleby), Aspbo 2, Österbybruk och Tallparken Öregrund (båda i Östhammars kommun).

I Stockholmsområdet hittar vi två skyltade bad; Breviksbadet Åkersberga (Österåkers kommun), Ågestabadet (Stockholm/Huddinge), två etablerade bad; Källtorpssjön och Svärdsön Saltsjöbaden (båda i Nacka kommun). Samt naturbaden Kärsön (Eckerö), Säby träsk (Vaxholm) och klipporna vid Torpesand Björnö (Värmdö).

Vi ses i sommar på Fjällnora, Rullsand eller något annat trevligt nakenbad!

NF Nakenkultur

Olle Strand

073-252 72 60

Omslagsbilden till Naturistlandet är fotad 2009 på östra Gotland.

 

Glad och naken!

Att göra naturismens nakenhet begriplig för folk i allmänhet. Är det en omöjlig uppgift? Många naturistföreningar och förbund verkar ha givit upp, eller tycks i varje fall inte prioritera uppgiften särskilt högt.

De nöjer sig med att ha sin verksamhet i fred, bakom buskar och plank. Detta passar perfekt för väldigt många organiserade naturister i Svea Rike. De berättar inte för släkt och vänner att de är med i en naturistförening, de skulle aldrig uttala sig i media. De är hemliga naturister – och tänker så förbli. Den fördolda naturismen, i största möjliga avskildhet; dess förespråkare har givit upp. Naturismen är enligt dem något som inte tål dagens ljus. De erkänner att naturismen är något skumt, att naturism bara är tillåten där, och när, ”ingen kan se”. Andra naturister är mer utåtriktade och mer framåt. De tycker att naturismen är en bra, och alldeles ofarlig, livskvalité.

Visst, det är en viktig grundbult, den som nu vill bada och sola insvept i tygsjok och spännband, den ska naturligtvis fortsätta att göra detta. Men varför ska denna diktatoriska tillknäppthet tvingas på alla? Även när klädpersedlar inte behövs, vid friluftsliv, sol och bad? Naturismens idé, om den komfortabla och helt ofarliga nakenheten, är någonting helt naturligt. Alla människor borde få veta detta. Att möjligheten finns, att naturismens praktik är en möjlighet, även vårt upplysta samhälle.

Det handlar bara om en smula respekt för andra, den respekt som är grundbulten i ett humanistiskt samhälle.

Om nu någon vill bada eller sola utan kläder varför skulle detta störa dig? Är detta nakenbadande verkligen ett seriöst problem? En fara för samhället? Här behövs information och upplysning! Det är vi som säger oss vara naturister som äger frågan. Vi måste göra jobbet! Ingen annan gör det år oss!

Olle Strand, NF Nakenkultur