Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

INF Congress 2010 i Italien

2010 års INF-kongress avhölls 8 - 12 september på Villagio-Camping Pizzo Greco på Isola di Capo Rizzuto i Kalabrien i södra Italien.
FS har beslöt att Eirik Isene skal representera SNF som delegat vid INF-kongressen. € 600 av resekostnaden och kostnaderna för logi och mat betalas av INF.
FS har skickat in 2 motioner inför kongressen:

FS övervägde att skicka in en motion om engagemang i landets natur och miljö genom medlemskap i t ex. Svenskt Friluftsliv eller liknade. Efter Interfederal Meeting i Luxembourg beslutade vi att låta bli. Nu visar det sig att INF kommer att ta upp frågan vid den kommande kongressen i alla fall.
FS har till INF rapporterat vad som hänt i naturistförbundet och i föreningarna etc. sedan förra kongressen.

32nd INF-FNI World Congress 2010 in Italy

Så kallas årets version av INF-kongressen som avhålles vartannat år och är motsvarigheten till vårt Riksmöte. Mötet började på onsdagen 15 september med en pressträff. Själva kongressen pågick i tre hela dagar från torsdag morgon till lördag eftermiddag och hålls på engelska, franska och tyska med simultantolkar. 16 av deltagarna valde att prata på engelska, 5 på tyska och 5 på franska.

Till årets möte hade 23 nationella naturistförbund skickat delegater. Ett av dessa förbund var Norsk Naturistforbund som hade utsett mig att företräda dem vid kongressen. Jag hade därför förtroendet att företräda både NNF och SNF. Genom detta hade jag en röststyrka på 13 i en församling som totalt hade 226 röster. De 7 förbund som inte var representerade hade sammanlagt endast 11 röster. Danmark var orepresenterat.

Inför kongressen hade SNF skickat in två motioner samt ett förslag till lösning på en motion som nederländska förbundet skickat in. En av våra motioner återtogs eftersom den kommer att medföra ändring av stadgarna. Denna motion som handlar om möjligheten för medborgare att bli medlemmar direkt i INF, kommer att skrivas om till nästa kongress. Den andra motionen röstades igenom och kommer att resultera i anskaffande av en ny och bättre audioanläggning.
Förslaget som vi lämnat var en smärre anpassning av det vi redan har i form av ackreditering för svenska naturistcampingar. Även det förslaget röstades igenom.

George Volak som varit Vice President i 4 år ersattes av Mick Ayers. Som Vice President har man bl. a. ansvar för administration och sekretariat.
Mick Ayers var tidigare ansvarig för PR inom Europa. Han ersattes nu av Roger Viola som tidigare hade ansvar för Sport inom Europa. Sport i Europa är i fortsättningen en angelägenhet för EuNat.
Cor van Herp avgick som INF-kassör tidigare under 2010. Han ersattes nu av Rolf-Beat Hostettler från Schweiz som valdes med stor majoritet.
Den avgående presidenten för den juridiska kommissionen, René Nijhof, blev inte ersatt eftersom valberedningens förslag nedröstades och det fanns inte något giltigt motförslag.
Revisorer blev det däremot gott om. Armand Ceolin från Luxembourg, Dominique Defour från Frankrike och Paul Lambrechts från Belgien valdes alla som INF-revisorer.
Slutligen valdes Adolfo Sanz in som medlem i Utvecklingsfonden.

Det är nu klart att EuNat (Interfederal Meeting) kommer att få upp till 40 % av det belopp som de europeiska förbunden betalar in till INF för INF-märkena från och med 2011.
Det hade inkommit 29 motioner som skulle behandlas. En del av dessa föll bort eftersom motionerna rörde saker som EuNat skall ta beslut om – inte INF-kongressen. Ett antal motioner återtogs av olika orsaker.
Nederländska förbundet hade skrivit 9 motioner. De flesta handlade om olika åtgärder för att behålla medlemmar eller om åtgärder för att öka antalet medlemmar. Några av dessa återtogs men motionen om "Certifiering" av Naturistcentra beslutades med 211 röster. Ett system som är snarlikt vår ackreditering kommer att införas successivt.
Det beslutades att "Dagen utan baddräkt" skall vara 3dje söndagen i juli 2011 som resultat av ett förslag från det spanska förbundet. Detta skall vara dagen då naturister badar utan baddräkt på textilbadplatser.

INF föreslog att

  • man skall ta upp den internationella naturistguiden i bokform igen. Det finns dock ingen budget för detta de närmsta två åren. Åsikter framfördes att boken i så fall skall baseras på samma info som finns i databasen på INF’s webbplats.
  • naturiströrelsen även i fortsättningen skall vara representerad vid turistmässan i Utrecht. Det godkändes med klar majoritet.
  • man skall förbättra sin hemsida i enlighet med det nederländska förslaget. Detta godkändes av mötet.
  • man skall redovisa kostnader per deltagare vid olika INF-arrangemang. Detta blir ett ämne att diskutera vid EuNat i Sverige i maj 2011.

Det franska förbundet tog upp problemet med invasion av exhibitionister på olika nakenbadstränder, främst vid Cap d’Agde. Alla nakenbad i Frankrike är publika badstränder. Eftersom exhibitionism, liksom alla andra sexuella aktiviteter är förbjudna enligt fransk lag, borde det räcka med att polisanmäla företeelserna men myndigheterna i Cap d’Agde struntar i detta eftersom de tjänar en massa pengar på alla turister. Franska förbundet kommer att skriva ett förslag till ett påtryckningsbrev som resp. förbund kan skriva under och skicka till borgmästaren i Cap d’Agde.
Det är helt klart att Cap d’Agdes dåliga rykte lockar alla slags människor. Man skall därför helt låta bli att skriva om eller kommentera Cap d’Agde i allmänna media – vad man än skriver eller säger, fungerar det som reklam för platsen.

Det franska förbundet tog även upp frågor om miljö och naturskydd och vårt bristande engagemang i detta. De är helt inne på samma tankegångar som SNF framfört vid olika Riksmöten.

Mötet hölls i ett stort vitt tält med god utrustning och luftkonditionering.
Som jag bedömer det var det en mycket bra kongress. Mötet hölls i en god positiv anda med livliga diskussioner.

Här är Meeting Minutes på engelska

Så kan man resa till en INF-kongress.

Resan till årets INF-kongress började förberedas tidigt. Resesättet som valdes var Ryan Air till och från Rom. Från Rom hyrde vi bil för resan ner till Capo Rizzuto där Pizzo Greco ligger – ungefär mitt på "fotsulan".
För första gången följde min hustru med på resan. Det är annars kutym att man tar med sig sin hustru till INF-kongresser. Några blev förvånade över att se att jag faktiskt var gift och hade en trevlig hustru som dessutom är slängd i engelska.

Vi försökte givetvis att hitta ett vettigt resealternativ som ger låga kostnader för SNF. Att resa med flyg till närmsta flygplats skulle ha medfört resa med ordinarie flyglinjer och det skulle ha blivit ganska mycket dyrare och skulle dessutom ha medfört ganska dyrbar hämtning från flygplatsen med bil.
Vår resa gick söderut från Rom på mindre vägar längs kusten via Neapel, Sorrento, Amalfi och Salerno där vi tog motorvägen vidare till Lamezia. Så långt hade vi upplevt mycket trafik och jag menar MYCKET trafik, dels i Rom och dels runt Neapel.
Sedan åkte vi runt halvön som Sorrento, Positano och Amalfi ligger på. Där var det också en massa trafik men samtidigt var det smala vägar, parkerade bilar och massor med tvära kurvor i alla plan. Vi klarade oss i alla fall igenom det hela utan någon olycka. Vi hörde sedan att det några dagar senare varit stora problem med bortspolade bilar etc. i ett våldsamt skyfall på Amalfikusten.
På vägen gjorde vi ett stopp i Pompei vilket var mycket intressant – men varmt! Från Salerno åkte vi motorvägar till Lamezia och sen tillbaka på småvägar.
Vi hade en ny Garmin navigator som vi vederbörligt hade uppdaterat med nya kartor etc. före avresan. Det visade sig att navigatorn nog inte hade mycket pejl på vägarna i Calabrien. Vi hamnade strax före en avspärrning där vägen hade rasat ut. Inte långt därifrån hamnade vi på en väg där bron hade kollapsat. Det var bara att backa igen! Vi misstänker att vägen och bron hade förstörts bara några dagar tidigare i ett riktigt stort regnoväder. Men det var även navigatorns fel – den ledde oss in på dessa vägar fastän det fanns mycket bättre alternativ.

Vi kom i alla fall fram på onsdag em. men lite senare än vi hade tänkt oss.
På vägen hem tog vi det säkra före det osäkra och åkte kortaste vägen till Caserta strax norr om Neapel. När vi försökte få navigatorn att leda oss till närmsta B&B blev det fel igen. Vi stängde av eländet.

Från Caserta (ett maffiafäste!) tog vi en liten omväg om Caiazzo och Piedmonte Matese och en dal som låg på drygt 1000 meter över havet och sedan fram till Cassino. Vid Cassino ligger Monte Cassino. Slaget vid Monte Cassino var ett av de värsta slagen under slutet av Andra Världskriget där det stora klostret som ligger på toppen av fjället bombades sönder och samman av amerikanarna. De trodde att tyskarna hade förskansat sig i klostret. De lyckades döda över 800 civila men inte en enda tysk soldat. Mer än 11 000 polska soldater satte livet till under slaget om Monte Cassino. Det finns även ca 20 000 tyska gravar i Cassino.
Klostret blev efter kriget återuppbyggt med statliga medel och står nu i all sin glans – ett fantastiskt byggnadsverk värt ett besök!

Ja, det var något av allt det vi upplevde på resan. Jag hann med ett enda kort bad i Medelhavet vid Pizzo Greco. Det var allt – så det var definitivt ingen badresa. Men intressant och givande på många andra sätt!

När man så här efteråt funderar på om det är värt pengarna att delta i en INF-kongress, tycker i alla fall jag att det är klart att det är värt pengarna. Det blev dyrare i år än för två år sedan och för fyra år sedan eftersom Pizzo Greco ligger långt från populära flygplatser. För två år sedan var kongressen i Brasilien där det brasilianska förbundet betalade allt utom själva resan som företogs med en mycket rimlig flight till Recife. För fyra år sedan var kongressen i Spanien nära Alicante dit det gick att få tag i en mycket billig resa.
Till alla dessa kongresser har INF bidragit med € 600 per gång vilket gör att SNF slipper ganska lindrigt undan.

INF, SNF och våra svenska naturistföreningar är alla del i en demokratisk organisation. Det hör till det som bör vara det normala att man skall delta i årsmöten och påverka beslut så gott man kan – annars åker man ju bara snålskjuts på de andras insatser.

Ärla i september 2010
Eirik Isene