Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Kroatien - Koversada - 2008

Koversada i Kroatien en vecka sommaren 2008.

Veckan efter midsommar åkte vi till Koversada, som ju är en av Europas största naturistanläggningar. Här finns ungefär 2000 campingplatser och ungefär 350 lägenheter av skiftande standard och storlek.

Koversada ligger strax söder om den lilla turiststaden Vrsar på norra sidan om Limfjorden. På andra sidan fjorden ligger Valalta, som ju också räknas till dom större naturistanläggningarna. Vrsar är ursprungligen en liten fiskeby, som numera synes leva nästan helt på turismen. Överallt i de trånga och branta gränderna och i alla strandnära lägen finns caféer, restauranger och turistaffärer. Det finns en och annan ”riktig” fiskebåt kvar, men hamnen domineras av stora och små lustjakter (mest stora) och en del turistcharterfartyg av olika standard och storlek. Det finns ju förstås också många stora och små hotell och campingar för textilbadare, lyxiga och mera ”normala” om vartannat.
Koversada säjs ha startat som naturistcamping i början på 1960-talet, då ute på den ö utanför nuvarande campingen, som idag är förbunden med fastlandet genom en 500 meter lång bro.

Fortfarande är det så att dom riktiga entusiasterna campar ute på ön, där det också finns restaurang, kiosk och hygienbyggnad.
Överlag ligger dom flesta platserna på campingen i skugga, i alla fall vissa tider på dagen.
Badstränderna ligger som regel på klippor, det finns ett par sandstränder, förmodligen anlagda som barnbad. Badvattnet är så gott som perfekt, dock kanske inte riktigt i klass med öarna längst ut i den grekiska övärlden.
På området finns förstås alla former av sport- och idrottsanläggningar, egen småbåtshamn, ett flertal större och mindre restauranger. Öppet både dag- och kvällstid, flera livsmedelsaffärer m m. I livsmedelsaffärerna rekommenderas någon form av kläder, likaså på inomhusserveringarna. I alla andra sammanhang är man välkommen utan kläder, dock gärna med sitthandduk.

Utflykter och liknande arrangeras enligt efterfrågan. Högsäsongen börjar ju inte förrän framåt augusti. Vi åkte sjörövarefartyg (!!) ut på Limfjorden och ner till en annan trevlig liten kuststad som heter Rovinj. Det finns också bl. a båtutflykter tvärs över Adriatiska havet till Venedig.
Vi lyxade till det och bodde i en tvårumslägenhet med luftkonditionering , men det finns som sagt boende av olika standard. Företaget som driver uthyrningen, Maistra, ger en mycket god service på alla sätt. Inga som helst problem att boka via Internet. Överlag en mycket välskött och proper anläggning med vänlig och serviceinriktad personal. Vi var t.ex. tvungna att åka därifrån redan vid 04.00-tiden på morgonen för att hinna med transferbussen till flyget och exakt på minuten rullade Maistras lilla minibuss fram och ordnade kostnadsfritt så att vi och vårt bagage kom i rätt tid till rätt plats inne i stan.

Vi flög alltså från Köpenhamn till Trieste i Italien och gjorde på vägen till Vrsar en 30-minuters genomkorsning av Slovenien. Enligt uppgift är det ungefär 160 mils bilväg från Malmö till Koversada så det är ju också fullt möjligt att åka bil dit.
Kroatien har egen valuta ”kuna”, och prisnivån var ungefär i svensk nivå, kanske lite lägre om man undvek de värsta turistfällorna och de mest exklusiva lyxställena. Hur valutakursen och prisnivån ser ut f n har vi däremot ingen klar uppfattning om. Det är ju ganska turbulent i världsekonomin, tyvärr.
När vi var där var anläggningen belagd till ca 75 – 80 %. Det sades att en hel del av gästerna var långliggande pensionärer från Mellaneuropa, mest tyskar förstås, och att dessa brukade åka hem när högsäsongen kom och därefter återvända en bit in i september.
Nöjeslivet var ganska stillsamt, endast en av dom större restauranger var öppen på kvällstid och man kan förmoda att tempot i det mesta blir mera intensivt under augusti.
Grannanläggningen Valalta som ligger på andra sidan Limfjorden, kanske 2 – 3 km över vattnet, hördes betydligt livligare på kvällarna. Musiken rullade ut över nästan hela Limfjorden därifrån.

Ett besök på Koversada rekommenderas och skall man hyra lägenhet bör man vara ute i ganska god tid för att få vad man vill ha. Vi vet inte om det är nödvändigt att boka campingplats, men gissar att det behövs under högsäsong.
Flygstol är ett bekvämt och ganska billigt och snabbt sätt att ta sig dit.
Mera uppgifter finns t ex på www.eurocampings.se eller www.maistra.hr eller sök bara Koversada på något av sökprogrammen på Internet.

Nisse