Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Spanien Södra - 2011

Bo billigt i södra Spanien

För alla er som gillar att bo billigt, ha nära till Medelhavet och prata med grannen rekommenderar jag Natsun, Vera Playa i Spanien.

Vera Playa ligger ca 20 mil söder om Alicante och 6 km från Vera vid Medelhavets strand. Den nordligaste delen av stranden och även bostadsområdet är tillägnad naturisterna. Inom naturisternas bostadsområde finns både hotell, lägenheter för uthyrning och bofasta. Vi har bott hos Hedi und Jan Stuyvesant, som sköter uthyrningen av Natsun, ett lägenhetsområde alldeles intill havet.
Resan till Vera gör man lämpligast med flyg till antingen Alicante eller Malaga. För att förflytta sig i Spanien är det bäst att hyra en bil på flygplatsen. Den är också bra att ha när man skall göra inköp, där Lidl i Vera rekommenderas. Lidlskylten ser man när man kommer fram till Vera och svänger av mot Vera Playa. Det finns också en Konsum på gångavstånd från lägenheterna.
När man kommer till Natsuns reception får man ett varmt mottagande av det hjälpsamma paret. Du får med dig sängkläder och handdukar, som du kan byta om du är där längre än en vecka. Sen kommer det bästa. Du kommer in i en jättestor lägenhet, med en altan på nedre planet och balkonger på 2:a och 3:e. Från balkongerna, som är ca 30 m², ser man det härliga blå medelhavet 150 m bort. I trädgården finns det även en pool. När man är på balkongen har man grannens balkong alldeles intill och det är oundvikligt att prata med grannarna.

Den lägenhetstyp vi väljer, typ C, har stort vardagsrum med kök och ett sovrum. Köket har kyl och litet frys, mikro och spishäll, så enklare måltider kan man tillaga. Man får själv inhandla alla förnödenheter, men det brukar ju alltid finnas lite kvar av diskmedel och annat från den förre gästen.
Det sämsta med Spanien är deras restauranger. I närheten av Natsun finns det möjlighet att äta och dricka dels vid stranden och dels i lägenhetsbyggnaden under lunchtid. På kvällen serveras dryck i den senare. Vid det flotta hotellet Vera Playa finns det några ställen att äta på och går man mot Konsum så finns där ett matställe. Den bästa vi har ätit på ligger söder ut vid stranden alldeles i början av textilområdet.
Vad gör man här utöver att bada och sola? Ja, svaret är nog bada och sola. Det finns städer att besöka, men i den spanska värmen är det, som vår tyska granne sa, ansträngande, när de besökt Granada en dag. Ett par kortare turer norr och söder ut längs stranden bör man dock göra, för att se alla nybyggda hotell, som bara är fullbelagda under augusti, informerades vi om. Det finns lägenhetsområden, som ligger ca 1 km från stranden, och dessa är aldrig uthyrda.
Hur brukar vi utnyttja dagen? Det är så härligt att vara ledig och fri från alla sysslor att uppstigningen kan bli ganska sent, oftast lite efter åtta. Då tar vi på tofflorna och går ner till stranden för ett morgondopp. Dusch vid stranden och sen upp till lägenheten för att äta frukost. Solen värmer redan så mycket att man hinner torka på hemvägen.

Sen blir det frukost på balkongen och lite snack med grannarna vad de tänkt göra och lite berättande om Sverige går alltid hem. Vi packar lite vätska och litteratur och beger oss åter till stranden. Efter 2 -3 timmar går vi tillbaka till lägenheten för en enklare lunch och lite vila.  På eftermiddagen är stranden åter inbjudande och vattnet svalkande trots att det långt in i september är upp mot 28°. Här är en bra adress för att se både vatten och lufttemperatur på Vera Playa: http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/playas/puerto-del-rey-0410002 Eftermiddagen kan avslutas med några simlängder i poolen.  På stranden kan man hyra solsängar för 4E/dag. Vi hade i år turen att någon före oss köpt två solsängar, som stod kvar i lägenheten. Skall man vara där i minst en vecka är det ett billigare alternativ, trots att sängen lämnas kvar. På kvällen är det så dags att hitta ett matställe. Då får man inte vara för tidigt ute, som tidigast öppnar restaurangerna kl 19.00 men 20 eller 21 är också möjliga öppningstider.
Jag använde ordet billig i ingressen. Jag tycker att dessa lägenheter med det perfekta läget är mycket prisvärda. Under högsäsong knappt 500 kr per dag och efter den 16 sept är priset nere på 400 kr. Lågprisflyg till Alicante eller Malaga kan man få för 3-4 000 kr för 2 personer och sen tillkommer hyrbilen. Det dummaste med lågprisflygen är tiderna. Vi bokar ett billigt rum nära flygplatsen den sista natten, eftersom vi skall vara där vid 6-tiden på morgonen.
Det skulle vara kul att träffa lite fler svenskar där nere. Vi har träffat två par hittills, ett fastboende och ett som bor där några månader varje år. Om du hyr en lägenhet här blir du inte besviken. Läs mer på adress: http://www.veraplaya.es/ale/index.html
Många lär åka dit även under vintern. Lufttemperaturen ligger på dagen mellan 15 – 20 ° och vattentemperaturen i havet en bit under 20°. Poolen är ej uppvärmd, så i den går temperaturen ner till ca 10°.

Bengt