Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Sverige, Löderup Sandhammaren - 2009

Löderup – Sandhammaren.

I dessa tider skall man ju prioritera semesterresor inom Sverige. Vi tillbringade därför några dagar i mitten på augusti i Skånes sydöstligaste hörn, alltså bl a vid Löderups strandbad och vill berätta lite om det (och givetvis åkte vi dit också för det är vackert och trevligt). 

Kärt barn har ju många namn och vi kunde lika bra ha skrivit Sandhammaren eller Backåkra eller Tyke å och det finns nog ytterligare lika riktiga namn på denna strand. Stranden som avses är i alla fall sandstranden mellan Löderups strandbads camping och Sandhammaren, en sträcka på 3 – 4 km underbar sandstrand, tror  att det officiellt klassas som fribadstrand.      bad har i alla fall varit det dominerande och allmänt accepterade  sedan 1970-talet, kanske ännu tidigare.

Innanför stranden ligger Hagestad naturreservat med ek- och tallskog och stora sanddyner. Här är så gott som obebott och här finns gott om promenadstigar och stråk. Har man mountainbike eller annan oöm cykel så kan man cykla på dom flesta stigarna också. Sanden är kanske inte riktigt i samma klass som i Skanör, men bra nära. Är det torrt och fint skriker det i alla fall lite grann när man går barfota där.

Den accepterade nakenstranden börjar vid Tyke å:s utlopp (som störst en knapp meter brett, inga problem att vada över alltså) och sträcker sig sedan österut tills man ser Sandhammarens fyr över trädtopparna. Fina dagar mitt i sommaren är här förstås ganska gott om badande, men absolut ingen trängsel. En solig vardagseftermiddag mitt i augusti fanns inte mer än några tiotal badande på hela sträckan. Det är alltså inga som helst problem att hitta en alldeles egen sanddyn eller annan skyddad plats. Det blåser ofta här och vattentemperaturen brukar vara lägre än vid västra Skåne.

Kommer man på dagsbesök är det lämpligt att köra antingen till Sandhammarens fyr och gå västerut på stranden eller ta lilla vägen förbi Hammarskölds Backåkra ända till p-platsen där vägen tar slut. Sedan är det bara en liten bit till stranden och kanske max 200 meter österut till Tyke å. Campa kan man lämpligen göra på Löderups strandbads camping (textilt), ett trivsamt litet ställe, som tyvärr håller på att ätas upp av havet. Enligt uppgift har ungefär halva campingen försvunnit på ett par decennier. Detta har bl. a fört med sig att vissa hygienutrymmen nu är i form av flyttbara containrar, kanske inte så pittoreskt, men fullt ändamålsenligt.

Campingen är omgiven av det område som har blivit naturreservat och kan därför inte expandera inåt landet. Samma naturreservatsbestämmelser sätter också stopp för försök till strandskydd och erosionshinder just här. I grannskapet har ett antal sommarstugor åkt i havet under årens lopp. Å andra sidan bygger naturen på med mera sand bortåt Sandhammaren. Det finns också många trevliga utflyktsmål i närheten, Hammarskölds meditationsplats, Kåseberga fiskeläge m fl. Cykla ut i byarna på slätten en stillsam sommarkväll är helt perfekt.

Renée o Nisse