Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Tyskland, Kroatien och Montenegro - 2012

Naturistcamping i österled

Vill berätta om några naturistcampingar i Tyskland, Kroatien och Montenegro som vi besökte i augusti/september 2012 med bil och husvagn.
 
Den första är FKK Camping bei Rätzesee norr om Rheinsburg i forna Östtyskland. Detta är en helt OK camping men vi fick platser längst ner mot sjön och här var det massor med buskar så på kvällen fick vi sitta inne i vagnen pga alla små flygfän.
 
Dagen efter körde vi inte så långt eftersom vi ville besöka FKK-campingen i Halbendorf nära den polska gränsen. Campingen ligger vid Halbendorfer See och har även en textil del. I Halbendorf finns varken butik eller restaurang men i Schlaife, 5 minuter med cykel,  finns båda delarna och dessutom bageri, bank, apotek mm. Vädret var fint så det var skönt med ett dopp när vi kom fram.
 
Så långt ner man kan komma i Montenegro ligger Ada Bojana med naturistcampingen Ada. Den ligger ihop med en hotellanläggning dit det gick charterresor på 70-talet. Här finns en lång härlig sandstrand som man kan följa ända till den albanska gränsen. Innan man åker över till ön där campingen ligger så finns det flera fiskrestauranger utefter floden och hit kan man cykla eller gå från campingen.
 
Detta var andra gången vi besökte Camping Ada och den är väldigt enkel, många kan nog tycka att den är för sliten, men vi känner oss väldigt fria här. Nu gick det omkring ett föl på campingen och några kvällar hörde vi vargar yla vilket ger lite extra spänning.
Närmaste stad är Ulcinj och där finns allt som en turistort brukar ha och vill man besöka Albanien så kan man göra en dagsutflykt dit. Vi var där 2010 och det var inga problem att köra ens med vagnen bakefter.
 
Norrut utefter kusten finns det tyvärr inga naturistcampingar innan man kommer till Istrien,  vilket är väldigt synd. Man kan förstås åka ut till någon av öarna och vi har tidigare besökt Camping Nudist på Hvar och Camping Konobe på Krk men i somras återvände vi till Camping Ulica utanför Porec innan det var dags att åka hem. Camping Ulica är en stor camping med flera restauranger, butik, bankomat, pool, mm. Vistelsen blev några dagar kortare än beräknat för det började regna och skulle så fortsätta ett par dagar så vi packade och körde hemåt men nu blev det textila campingar pga vädret.
 
Anita