Scandinavian Naturist Portal | Naturist map | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Frankrike runt - 2016

En resa Frankrike runt

I juni 2016 gjorde vi en intressant resa till Frankrike. På grund av vädret så blev det många sevärdheter istället för sol och bad. Fast vi hann med det också några dagar.
Resan ner till Frankrike gick via Danmark, där vi valde att köra över broarna istället för att ta färjan Rödby-Puttgarden. Även om man får köra 14 mil längre så blir det betydligt billigare, speciellt om man skaffat sig en Bro-bizz, och man behöver inte tänka på några tider eller stå i kö.
På vägen mot Frankrike
Vi hade ett ärende i Köln och där bodde vi på en camping precis vid Rhen och härifrån var det lätt att ta sig in till de centrala delarna av staden med cykel. När vi kom in till Altstadt, den gamla stadskärnan, så visade det sig att det var Kölner weinwoche. Ett helt torg var fyllt med stånd där man kunde prova vin från de olika vinproducenterna. Trevligt.
Dagen efter körde vi genom Moseldalen och i Ellenz hittade vi en liten mysig camping precis vid Mosel och härifrån gick det en liten färja över till Beilstein med Burg Metternich. Det är trevligt att bo vid floder och se alla pråmar och andra båtar som går förbi.
Hitills hade vi vackert väder men sedan började regnet. Efter att ha kört genom Luxemburg och Belgien stannade vi på den 5-stjärniga campingen La Croix du Vieux Pont i Berny-Rivière några mil norr om Paris. Här öste det ner och hade så gjort i flera dagar och vi fick stå på en gräsplan där bil och husvagn sögs fast så när vi skulle köra på morgonen kom vi ingen vart (hade inte kopplat loss vagnen). Vi fick koppla ifrån och köra ut bilen till asfaltsvägen och därefter köra ut husvagnen med movern, tur att vi har skaffat det, och sedan gick det bra.

Normandiet

Nu var det Normandie som var målet. Eftersom det regnade och blåste så valde vi att inte bo ute vid havet utan stannade istället på en camping i Bayeux. Här finns den berömda Bayeuxtapeten. Tapeten tror man är gjord 1076 och är broderad på en 70 m lång linneremsa och visar normandernas erövring av England 1066. Information går att få på svenska. Vi besökte även MAHB Baron Gèrards konst- och historiska museum samt katedralen.
Vi har en gång tidigare varit i Normandie runt den 6 juni som är dagen D och det är en upplevelse. För under ca 14 dagar är det aktiviteter då man bland annat kan se militärfordonsparad, fallskärmshoppning, gamla flygplan, militärer från USA och England, både äldre och yngre, och många är klädda som på 1940-talet.
Ett intressant museum som vi besökte var Musee Airborne i Sainte-Mere-Eglise. Här kan man även se en staty i kyrktornet som föreställer fallskärmsjägaren John Steel som fastnade här och bara kunde se på när striderna pågick under honom. Han blev senare tillfångatagen av en tysk soldat. Sainte-Mere-Eglise var den första byn som blev befriad från tyskarna. Var även på Utah beach och vid Pointe du Hoc här var det branta sidor som soldaterna fick klättra uppför. Man kan dock konstatera att oavsett vilken strand man ser på så fattar man inte att någon kunde överleva.

Bretagne

Vi har länge velat komma längst ut i Bretagne och nu har vi varit där. Den västligaste delen av Bretagne påminner mycket om Irland bland annat för att husen är byggda på samma sätt, nämligen med en skorsten i var ände på huset. Naturen ut mot Atlanten är karg och brant och den norra delen av kusten kallas för Den rosa kusten eller Cote Granit Rosé efter den rosafärgade stenen som kusten här har.
I Carnac finns det ett stort område med megaliter, stora stenblock, varav en viktig huvudtyp är megalitgravar. De äldsta byggdes runt 4700 f. Kr. och de fortsatte att byggas till omkring 2900–2800 f.Kr. Här kan man åka runt med ett litet tåg och få information på svenska om både staden Carnac, havet utanför och megaliterna.
Nästa anhalt var Périgord ett område runt floderna Dordogne och Vézére. Här är det väldigt vackert och det finns mycket spännande att se, så hit kommer vi att resa fler gånger. På väg dit besökte vi Martyrbyn Oradour-sur-Glane. Här skedde en massaker den 10 juni 1944 av ett tyskt SS-kompani. Alla i byn beordrades till torget för identitetskontroll och sedan delades människorna in i två grupper, en bestående av män och en av kvinnor och barn. Männen sköts ihjäl och brändes i några garage och lador medan kvinnorna och barnen fördes till kyrkan där de stängdes in, varefter kyrkan antändes. En enda kvinna lyckades fly genom ett fönster. Man har låtit denna by stå kvar precis som den var när detta hände och man kan se en symaskin, gamla bilar med mera och det råder en kuslig stämning. Mycket väl värt ett besök. Läs gärna mer på Internet.
I Périgordområdet stannade vi i fem nätter på naturistcampingen Laulurie som vi varmt kan rekommendera. Det är en liten familjecamping och ett par kvällar lagade ägarna mat som vi sedan satt vid ett långbord och njöt av. Vi solade, badade (i pool) och gjorde ett par utflykter. Bland annat besökte vi Grotte de Rouffignac, en stor grotta som man kan besöka genom att åka med ett litet elektriskt tåg och se på målningar och gravyrer föreställande mammutar, noshörningar, hästar mm som gjordes för 15 000 år sedan. Man kan även se klomärken efter grottbjörnar.
Häromkring är det vanligt att man byggde hus in i berget och vi besökte slottet Maison Forte de Reignac som byggdes för 700 år sedan och har nu renoverats försiktigt och möblerats med tidsenliga möbler och öppnades för besökare 2006. Det ligger nära en trevlig liten ort som heter Eyzies.

Provence

Vi fortsatte österut och åkte en liten bit på motorväg A75 som är vår favoritmotorväg. Vi har åkt den åt båda håll. Den är vacker, spännande och dessutom gratis. Här finns också världens nästhögsta bro vad avser höjd över marken, Viaduc de Millau. När den byggdes var den högst men i dag har Kina byggt en högre bro.
Vi körde över Cévennerna till Camping Domaine de la Sabliere vid floden Céze där vi stannade några nätter och tog det lugnt. Vi har länge varit nyfikna på hur denna camping är att bo på eftersom vi vid ett par tillfällen bott på Camping Naturiste La Genese vilken ligger på andra sidan floden.
Vi blev dock besvikna och kommer inte att besöka Sabliere igen. Campingen ligger i en brant backe med receptionen högst upp, butik och restaurang längst ner och poolområdet mittemellan. Det tog oss 20 minuter att gå från vår plats, som var längst ner vid floden, upp till receptionen där enda möjligheten till WiFi var. Vägen upp till receptionen är väldigt brant och vi hörde att det finns en del som får ta hjälp med att få upp husvagnen. Det finns många husvagnsplatser i den övre delen men när vi kom den 10 juni så var dessa platser slut. Fördelen med dessa platser är att de slipper den värsta branten. Däremot har de långt till butik, restaurang och floden som man kan bada i och vada över om man vill besöka La Genese.
Camping Naturiste La Genese ligger utdraget längst med floden och här finns all service. Vägen ner till campingen är visserligen brant men sedan har man allt här nere. Det går att vada över floden och ta sig upp till Chateau de Fereyrolles. Då får man gå genom två andra naturistcampingar. Den ena med namnet Ran du Chateau de Fereyrolles, är en mycket enkel camping, och Le Ran du Chabrier som också är väldigt enkel. Denna var vår första naturistcamping i Frankrike som vi stötte på. När vi kom upp på morgonen så var det flera som visade sexuella anspelningar, varvid vi snabbt tog ner tältet och körde till La Genese som vi såg på andra sidan och som verkade trevlig och här slapp vi anspelningarna.
Om man bor på Sabliere så har man nära in till Barjac och från La Genese är det nära till Mejannes-le Clap där det finns cafeer, butiker, uttagsautomater med mera. Sevärdheter i närheten är bland annat Pont d´Arc, floden L´Ardeches kanjon och Pont du Gard.

Vägen tillbaka till Sverige

Nu skulle det börja regna igen och det skulle komma stora mängder så vi packade ihop och började vår resa hemåt. Först skulle vi dock till en vinproducent som tillverkar ett vin som vi fått på en tillställning och som vi tyckte var så gott att det kunde vara värt att göra ett besök hos. Vår GPS var inte riktigt med och vi hamnade på en liten smal grusväg och en bonde som kom körande hade ingen aning om var vinproducenten fanns. Vi fick vända och leta reda på en camping där vi kunde ställa av husvagnen och sedan ta bilen till Gigondas där vi frågade på turistbyrån och fick förklarat vägen.
Utanför Grenoble bodde vi på en camping precis bredvid en flod där vattenståndet var väldigt högt och på natten ösregnade det. Det kom 50 mm och vi var tvungna att gå ut och se om vattnet steg. Vi hade ju hört om översvämningarna som varit.
I Mulhouse finns det ett bilmuseum som vi har tänkt besöka i 25 år men det har aldrig blivit av innan nu. Det var verkligen sevärt med bilar från när de började byggas och fram till 1960-talet. Dessutom gamla rally- och formel-1-bilar däribland flera Bugatti.
I Tyskland hittade vi en camping i en mysig stad som heter Tübingen. Vi tycker om när campingar ligger centrala. Cykel tog det bara fem minuter in till centrum med alla gamla fina hus. Här intog vi varsin wienerschnitzel för det är ett måste på varje resa söderut.
Sedan har vi en favoritcamping som vi har besökt hur många gånger som helst sedan 1985. Den ligger cirka tre mil norr om Hannover, heter Camping Aller-Leine-Tal och ägs i dag av ett holländskt par. För att komma till den måste man köra av vid Raststätte Allertal och sedan ta till vänster. Campingen ligger väldigt bra till om man bara ska ha någonstans att sova. Man kan även äta en enklare middag. Som kuriosa kan vi berätta att vi år 1985 betalade omräknad 75 kronor för tält och fyra personer och i dag betalar vi 185 kronor för husvagn, el och två personer. Det var med andra ord dyrt 1985.
Efter 700 mil var vi hemma igen med många härliga minnen. Vi sitter nu och ser på Tour de France och det är inte utan längta tillbaka, för Frankrike är ett fantastiskt land att semestra i, för det har allt. Alplandskap, Medelhavs- och Atlantkust, stora städer, intressant inland och massor av historiska minnesmärken. Man behöver inte kunna franska, för i dag talar väldigt många engelska. Om man bara kan hälsa på franska så går det bra med teckenspråket. Man behöver inte vara rädd för att inte hitta någon camping för det finns välskötta campingar överallt, dessutom finns det otroligt många naturistcampingar och vi har besökt tio av dessa.
Har ni inte rest runt i Frankrike, så rekommenderar vi verkligen det. För vår del blev den en ny resa redan i september 2016 – men den skriver vi om senare. När det gäller att hitta naturistcampingar så rekommenderar vi FKK Reiseführer Europa 2017 som man kan köpa i de svenska internetbokhandlarna.
 

Anita och Arne Wahlgren

Länkar:
Kölner weinwoche: http://www.koelner-weinwoche.de
Campingen La Croix du Vieux Pont i Berny-Rivière: http://www.la-croix-du-vieux-pont.com
Bayeuxtapeten: http://www.bayeuxmuseum.com/la_tapisserie_de_bayeux.html, https://sv.wikipedia.org/wiki/Bayeuxtapeten,
Musee Airborne i Sainte-Mere-Eglise: http://www.airborne-museum.org/
Utah beach (museum): http://www.utah-beach.com
Pointe du Hoc (i den svensspråkiga Wikipedia): https://sv.wikipedia.org/wiki/Pointe_du_Hoc
Périgord: https://www.perigord.com
Oradour-sur-Glane: http://www.oradour.org
Naturistcampingen Laulurie: http://www.laulurie.com
Grotte de Rouffignac: http://www.grottederouffignac.fr
Maison Forte de Reignac: http://www.maison-forte-reignac.com
Viaduc de Millau: http://www.leviaducdemillau.com/fr
Naturistcampingen Camping Domaine de la Sabliere: https://www.villagesabliere.com
Naturistcampingen, Camping Naturiste la Genese: http://www.lagenese.com
Naturistcampingen, Ran du Chateau de Fereyrolles: http://www.languedoc-naturisme.com/pages/page_Fereyrolles.html
Naturistcampingen, Le Ran du Chabrier: http://www.leranduchabrier.com/index.php/fr/
Mejannes-le Clap: http://www.mejannesleclap.fr
Cité de l’automobile (Mulhuse): http://citedelautomobile.com/en/home
Pont d´Arc: http://pontdarc-ardeche.fr
Camping Aller-Leine-Tal: http://www.camping-aller-leine-tal.de