Scandinavian Naturist Portal | Naturist map | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Etikettsregler

NATURISTENS ETIKETTguide till en bra naturistupplevelse

Du är på naturiststrand eller naturistplats
Du bör vara naken, det är väl därför du är där? Om inte du är naken kan det uppfattas som om du bara kom för att kika.

Var kan jag vara naken?
Du kan alltid vara naken på naturiststränder och nakenbad, men du kan också vara naken på andra platser där du inte generar andra. På etablerade naturiststränder kan du i stort sett vara naken överallt innanför området. Men kutymen kan vara lite olika från plats till plats. På några platser, till exempel i Frankrike, är nakenhet accepterat inom hela området, överallt och på alla dygnets tider. På sådana platser är det helt i sin ordning att vara naken också på matställen och i affärer. På andra platser kan det finnas restriktioner för nakenhet, framförallt inomhus. Du får lära dig - och respektera- ”klädkoden” för varje enskilt ställe.

Visa hänsyn, respektera andras privatliv
Visa alltid hänsyn till andra personer, speciellt barn. Respektera andra människors integritet. Det är oartigt att glo. Många kommer till stranden för att få en lugn stund och de vill inte bli störda. Det är går bra att finna nya vänner, men det är oartigt att uppta en annan persons tid innan du önskas välkommen och inviteras till samtal eller samvaro.

Kom förberedd
Ta alltid med dig din egen handduk, liggunderlag, solkräm, mat och dylikt och förvänta dig inte att andra delar detta med dig.

Sitt alltid på en handduk
Ha alltid med dig en handduk att sitta på när du är naken och använd den när du ska sitta på bänkar, stolar eller andra sittplatser.

Fråga alltid innan du fotograferar
På offentliga nakenbad ska du alltid fråga innan du tar bilder. Det är inte alla som önskar att hamna i andras privata fotoalbum. Fråga också om du får dela dina bilder med dina vänner, exempelvis i dina fotoalbum på nätet. Föräldrarna ska givetvis bli tillfrågade innan du tar bilder av barn, oavsett om de är påklädda eller inte. Smygfotografering med mobilkameror är förbjudet och blir polisanmält.

Ingen sexuell aktivitet
Sex är en privatsak och ska utövas på andra platser än offentligt på naturiststränder och naturistplatser. Sexuella aktiviteter som samlag, intimberöring, onanering och sexrelaterat exhibitionism -  det vill säga att  ”leka” med sitt könsorgan i andras åsyn -  är fullständigt oacceptabela i det offentliga rummet. Detta förbud gäller så klart också på naturiststränder och naturistplatser på samma sätt som på alla andra offentliga platser.

Ta hand om ditt eget skräp
Ta alltid med dig en skräppåse och ta gärna mer med dig från stranden än du tog med dig dit. Lämna inga cigarettfimpar kvar!

Gör det lugnt
Använd hörlurar när du lyssnar på musik. Gå en bit bort från andra när du ska prata i mobiltelefon.

Prata om naturistens etikett
Om du möter någon som inte förstår naturistens etikett, berätta om det för den.

(Källa: Naturistnytt 2/2016)