Scandinavian Naturist Portal | Naturist map | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Kroatien, Valalta - 2012

Valalta i Kroatien sept. 2012.

Valalta har ju ibland nästan fått lite prägel av att vara filial till Knähaken!! Dock vill vi förmedla lite tips och intryck till den som eventuellt funderar på att åka hit. Det finns väl två huvudalternativ att ta sig hit, antingen flyg eller egen bil. Skulle kunna gissa att man kan ta sig hit med Eurobuss eller liknande också. Vi valde flygalternativet och lyfte från Köpenhamn och flög till Zagreb, bytte flygplan och flög till Zadar, mellanlandade utan att gå av och flög till Pula i södra Istrien. (flygplansbyte m m medför absolut inga problem).

Väl i Pula återstår ca 4 mil till Valalta och vi som vurmar lite för kollektivt åkande hade gett oss katten på åka kollektivt (=buss) sista biten. Dock visade det sig att bussen från flygplatsen in till Pula centrum var inställd (i alla fall enligt ett sällskap körsugna taxichaufförer, som stod i klunga runt busshållplatsen)??? Efter diverse förhandlingar delade vi taxi med att annat par som skulle till staden Rovinj (varifrån det bara är en liten bit kvar till Valalta. Detta par kom från Canada , men hade sina rötter i Kroatien och var mycket förhandlingsskickliga. Det hela slutade med totalpris på 300 kuna (+ 50 ytterligare sista biten till Valalta). Enligt uppgift är ett vanligt pris 450 – 500 kuna, i alla fall i högsäsong (1 Kuna är lite mer än en svensk krona).

Bilalternativet tar ju förstås längre tid. Men man bestämmer själv takten och stoppen och kan ta med sig både det ena och det andra, som kan vara bra att ha. Enligt uppgift är det omkring 150 mil från Malmö så det blir i så fall en totaltripp på drygt 300 mil, men som sagt finns det ju för- och nackdelar med allt.Väl på  plats blev vi snabbt och fint installerade i vår marklägenhet och började njuta det fina sommarvädret, träffade två trevliga knähakare och vi hade en mysig kväll tillsammans på en av det många restaurangerna och vi fick också lite privat guidning när vi vandrade hem i den ljumma, nästan tropiska, sommarnatten.

Näste dag hade dock vädergudarna kommit ifatt oss, åska, regn och blåst satte effektivt stopp för alltför vidlyftiga och avklädda badäventyr. Nästa dag var vädret så illa att man ställde in den  stora båtutflykten med grill och bad. ”Vi kör den i morgon!” utlovades, tyvärr ville inte vädergudarna den dagen heller utan det fick bli en bussresa till staden Rovinj, som i sig på alla sätt är värt ett besök, en stad med många historiska minnesmärken från olika epoker och ett välutvecklat, men lågmält och positivt turistliv.

Några dagar senare kom vi dock med på en lite kortare båtutflykt och åkte runt ”Rovinj Islands”. Alla båtutflykter kör direkt från Valalta och de enda kläder man behöver är ev solskydd (någon av turerna ger enligt uppgift också möjlighet att gå iland i närbelägen stad och då klär man förstås på sig). Anläggningen Valalta är STOR och ska man döma efter det många mark- och schaktarbeten som pågick i ytterkanterna, så ska det bli ännu större.

Jag kan inte korrekt bedöma om Valalta eller systeranläggningen (konkurrenten ?) Koversada, som ligger bara några km tvärs över vattnet är störst eller minst, men det är i alla fall två mycket stora naturistcentra på var sin sida av Limfjorden. På Valalta finns ett antal olika boende alternativ som bungalow, lägenhet, villavagn o s v och jättemånga husvagns- och tältplatser. Som överallt annars är ju de strandnära och mest populära platserna oftast upptagna av långliggare och tillfälliga gäster får nog som regel en plats ganska långt från vattnet.

Privat uthyrning av husvagn finns också. Flera restauranger och större och mindre serveringsställen finns, dock hittade vi endast en livsmedelsaffär och då kan man ju tacka sin lyckliga stjärna att vi var där under eftersäsongen. Alla anläggningar, servicehus, badpooler m m håller hög klass och är mycket fräscha och välhållna. En del husvagns- och husbilsbesökare har dock emellanåt påtalat är det är trångt och hopgyttrat mellan platserna och något säkerhetsavstånd på 4 meter fanns sällan, snarare var det på sina ställen 4 dm mellan vagnar och förtält, i alla fall på de mest populära platserna.

Allmänt kan väl säjas att vi hade lite otur med vädrets makter, men det har ju absolut inget med  Valalta att göra och kan ju förstås drabba vem som helst och var som helst. Valalta är en välskött anläggning värd att besök, men som alltid i södra Europa ska man kanske undvika den absoluta högsäsongen i augusti om man inte trivs med väldigt mycket människor omkring sig. Som på de flesta liknande ställen förutsättes man förstås vara utan kläder på dagtid då vädret så tillåter. I affärer och större restauranger rekommenderas kläder på, samma sak på kvällstid.

Återresan blev morgontidig, förbeställd taxi väntade vid huvudingången 04.00 och flyget lyfte kl 05.55 från Pula. I gengäld var vi ju hemma i Sverige tidig eftermiddag. Vi betalade ca 1700 kr/person för flyg Kastrup – Pula t o r. Är man ute i god tid lär man kunna komma ner i 1 200 kr/person och sommartid lär också gå direktflyg från Göteborg till Pula. Allt beskrivet flyg gäller Croatian Airlines.

Nisse o Renée