Scandinavian Naturist Portal | Naturist map | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Tjeckien, Prag - 2015

Prag våren 2015

Jag skriver "naken", "nudist", "naturist" huller om buller och menar här ingen särskild skillnad mellan dem.

Under våren och sommaren gjorde jag två enveckasresor till kontinenten, första gången i mitten av maj till Konstanz i södra Tyskland, och andra gången i slutet av juli till Prag. I Koblenz var mitt huvudmål blomsterön Mainau, men jag hade gott om tid att göra annat också. Vädret var blandat, men jag fick ett par fina dagar på båda ställena, så jag kunde uppleva sol, vatten, gräs och vind på det naturligaste sättet.

I Konstanz hittade jag en stor badanläggning i sydöstra hörnet, kallad Hörnle. Någon busslinje gick nästan ända fram. Betoningen är mest på lek och spel i gräset, äta i restaurangen och att bada i bassäng i den stora simhallen (förmodligen inte gratis, men jag var aldrig inne). Man kan dock gå ner i Bodensjön längs hela stranden, och att inte fler gjorde det kanske berodde på att de tyckte att det var kallt. Allt detta med normal klädsel. Offentliga toaletter finns nära
byggnaden.

I nordöstra hörnet av anläggningen finns en sluttande gräsplan inhägnad med en hög häck med ett par ingångar från gångstigen utanför, och en skylt som säger att nakenhet är OK därinne. Den sluttar österut, så solen försvinner relativt tidigt på kvällen. Första dagen var jag inte säker på hur tolerant omgivningen var till att man gick utanför häcken och ner i vattnet, så jag solade bara, men jag såg sedan en man som satt naken på muren vid vattnet utanför häcken. Dagen därpå tog jag därför en liten simtur. Ner till vattnet kommer man via en kort stentrappa. I vattnet fanns också ett litet barn med sin mormor/farmor (antar jag), båda nakna, mamman med badkläder. Det säkra området för simning avgränsas tydligt med bojar eller flöten.

I Prag betade jag av några av ställena på en lista (hittad på wikipedia), men missade förmodligen en av de bättre.

Den första badplatsen jag besökte bestod av en liten damm och tillhörande gräsplan. Dammen ligger mellan två andra små dammar, precis norr om en större park i Motol, vid vägen Plzeňská. De enda som fanns där när jag kom var innehavarna, trots inte helt omöjligt badväder (över 20 i luften). Men det var måndag, och det hade varit över 30 veckan innan jag kom, så folk väntade nog på att det blev det igen, vilket det för övrigt blev efter att jag åkte hem. I ena hörnet finns ett nakenområde, markerat som sådant med ord i marken (man får ha en ordbok med sig). Det ligger mycket undanskymt, bestående av bara en gräsplätt vad jag kunde se, och ingen tillgång till vattnet. Eftersom ingen gäst var där vet jag inte vad som egentligen gällde, och jag frågade inte. I kiosken säljs bara öl och enkel mat, men innehavarna verkade trevliga.

Nästa ställe på listan var en relativt stor anläggning Žluté Lázně vid floden Moldau, med många små caféer och restauranger, sportmöjligheter och en stor gräsmatta.  Förmodligen fick man bada i floden, men jag såg ingen som gjorde det.  Det kostar egentligen inträde, men eftersom det just hade störtregnat var inte många där och jag fick gå in ändå. Jag gick runt det hela och såg inget som tydde på att det fanns en plats avsedd för naturister, men jag frågade återigen inte. Jag satt på en sten med bar överkropp eftersom det hade blivit soligt igen och drack en öl, när en man som verkade vara anställd kom och höll i en skylt och sa nåt på tjeckiska. Men jag förstod inget och han kunde ingen engelska, så jag vet inte vad han menade. Kanske att bar överkropp var dåligt, kanske att det fanns en plats i närheten där sådant och mer gick an. Men det blev ingen dålig stämning, och jag fick sitta kvar.

Džbán är en badanläggning i stadsdelen Motol, norr om vägen Evropská. Anläggningen ligger vid norra stranden, och här ska det enligt http://nacktbaden.de finnas en naturistavdelning. Jag trodde dock att det var vid södra sidan det inofficiella badandet skedde, men när jag gick längs södra stranden träffade jag bara på enstaka fiskande personer, eventuellt hemlösa.

Till slut kom några varma dagar och då hittade jag också en användbar naturistplats: 50 x 300 m gräsremsa på östra sidan av floden, en bit söder om centrum. När jag gick längs den såg jag först bara påklädda människor, men sedan en man ligga naken och sola. Då slog jag mig ner
i närheten och gjorde detsamma. När jag tittade åt mannens håll en stund senare låg han på rygg och jag såg då att han hade ett minimalt tygskydd. Det hade ju inte jag, men ingen hade hittills uttryckt någon bestörtning. En del flanörer passerade precis förbi, mellan mig och
floden.

Jag ville se hur det såg ut längre söderut så jag tog ryggsäcken, stoppade in kläderna i den och gick åt det hållet, naken när jag nu hade lyckats hitta en plats där det verkade tolereras.

Vid den sydligaste ändan av strandremsan (längre bort tar en golfbana vid) fanns fler naturister, bl.a. ett ungt par, en smula gömda bakom en buske. 

Här provade jag också att simma i floden, vilket andra redan gjorde. Man kommer ner i floden här och där mellan buskarna genom att kliva försiktigt bland några stenar ett par meter. Vattnet var kallt, men skönt. En stentrappa finns på ett ställe, men undvik den för den
är hal.  Det går båtar i floden och det finns ingen synlig avgränsning för badande, så man ska inte ge sig för långt ut. Hur kraftig strömningen är vet jag inte, men nära stranden hade jag inga problem.

På andra sidan floden finns höga kullar, så solen försvinner tidigare än annars skulle ha varit fallet.

Jag fick en hund som tillfällig vän här när jag var färdigsolad och betraktade omgivningarna, men dess matte låtsades inte om att jag fanns där, utan försökte bara ropa till sig den.

Platsen var renlig. Jag såg bara en kapsyl under träden, samt en råtta bland stenarna i strandkanten. Inget hundbajs eller skräp.

Till denna strandremsa kommer man smidigt med spårvagn 17. Den stannar uppe på en betongbro, och man går sedan ner till en gata som leder ner till norra ändan av strandremsan. Det såg ut att finnas en restaurang vid den gatan, men jag kollade inte upp den saken.

A J