Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NATURISM av Linda Reinholdson

Inledning

Naturismen eller nudismen, som den först kallades, är det många som har åsikter om. Det är inte att undra på att man blir nyfiken och ställer sig frågan: varför klär de av sig nakna och skuttar omkring utan en tråd på kroppen. Klär en normal människa av sig naken bland en massa främmande människor? Mår man bättre av att vara naken eller är de helt enkelt kroppsfixerade? Många frågor dyker upp och jag fick tillfälle att ställa alla dessa frågor till en äkta naturist. Svaren finns sammanställda i en intervju som ger en bra bild hur en naturist tänker.
Jag har nog alltid varit lite fascinerad av naturister men aldrig tänkt på varför de egentligen klär av sig. Syftet med detta arbetet är att få en inblick i en naturists tankar och vad de vill säga oss ”textilare” (icke-naturister). Kanske kommer ni att inse att de har en del mycket tänkvärda tankar. Det har jag gjort.

Jag vill också passa på att tacka Inge Gullander för sitt engagemang, all hjälp jag fått med material och intervjun som du ställde upp på. Tack!

Jag har efter månader av letande på Internet fått kontakt med flera naturister. De har varit mycket trevliga och hjälpsamma och jag har fått en helt ny bild av naturismen.
Tänk på att det mesta av materialet kommer från naturistvänliga filmer, tidningar och hemsidor.

Historia
I mänsklighetens barndom var nakenheten något vardagligt. Adam och Eva var de första naturisterna (Våra kläder, Johan Almkvist)
Naturismen som rörelse uppstod och uppstår då det var förbjudet att leva naken. Naturismen har levt vidare genom seklerna tills en ny naturism uppträdde i början av 1900-talet. Den kallades ”Gymnosophy” det vill säga ”den nakna visdomen”. Efter första världskriget och dess hemskheter kom en reaktion på detta och man ville återgå till ett sunt leverne. Vår tids naturism grundades 1926 i Frankrike. Den spreds snabbt och 1939 fanns det 6000 naturister. Under andra världskriget minskade rörelsen kraftigt men efter krigets slut inleddes en ny epok i naturismens historia. Nu bildades också Frankrikes största naturistorganisation, som ännu är verksam. Det började även denna gången i Frankrike och spred sig runt Medelhavet. Allt efter som tiden gick blev nakenbadarna vanligare och fler och fler naturiststränder uppkom. I slutet av 60-talet ville man omvända alla till att bli naturister. De ville bygga en stad där alla var nakna, i skolan, på posten, överallt. Detta är en omöjlighet eftersom dagens naturism är en kombination av påklätt och naket.

Naket
Det finns tre sorters nakenhet; den avslöjande, den avklädda och den ursprungliga. Den avslöjande ser man oftast på stripklubbar. Den är utmanande och erotisk och kroppen är aldrig helt naken. Något måste ju vara dolt för att kunna avslöjas. Den avklädda nakenheten är motsatsen till naturismen. Man har berövats kläderna med våld.
Den ursprungliga nakenheten är mer som en symbol. Varken erotisk eller förödmjukande, utan fri, ledig och naturlig.
Naturisterna påpekar starkt att nakenheten ska var något naturligt och helt valfritt.

Nudist eller naturist?
En vanlig fråga som naturisterna ofta får är om man skall kalla dem för nudister eller naturister Jag har frågat och fått delade åsikter om vad som är rätt. En svarade att nudister går nakna hemma men annars är det ingen skillnad. Om man frågar en annan kan svaret bli att det inte har så stor betydelse vad man kallas. Det finns de föreningar som fortfarande kallar sig nudister, även om naturist är vanligare. Vissa anser att nudist är ett skällsord medan till exempel journalister menar att nudister låter mer spännande än naturist. De använder därför hellre nudist i rubrikerna. (1)

Huden – kroppens skal
Naturismens definition och rättesnöre är: Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen.
Det handlar alltså inte bara om att vara naken. De vill att man ska må bra både inombords och utanpå. Självkänsla talas det mycket om.
På något sätt förstärks den om man är van vid att vara naken bland andra människor. Man accepteras som man är och om man har ölmage eller ej är oviktigt. Det är människan innanför skalet som är viktigt.
Att bada och sola utan kläder är enklare och sundare.
Man slipper blöta badkläder och allt trassel när man så diskret som möjligt ska ta på sig kläderna på stranden. Nu handlar det om så mycket mer än att bada och sola. Inom naturismen är människan kärnpunkten. Det handlar om att komma människor nära, respekt för individen och att alla är lika oberoende av hudfärg, kön, religion eller ålder.
Social nakenhet befrämjar trygghet, självkänsla och stärker kamratskap, skriver naturistförbundet på sin hemsida. (3)

Barnens nakenhet
Familjen är mycket viktigt inom rörelsen. Barnen bestämmer själva om de vill vara nakna. När puberteten närmar sig är det vanligt att de är påklädda. Det har nämligen visats sig att vissa barn blivit retade i skolan, de har ju inte haft några ränder efter badkläder.
Små barn hatar kläder. De vill känna på sina tår och utforska hela sin kropp. Det är viktigt att barnen får känna på sina kroppsdelar för att kunna bygga upp vad man kallar sin ”undermedvetna kroppsbild”.
Det sägs att blygsel är nedärvd men naturisterna menar att det är ett resultat av inlärning. Barn i 3-4 års åldern klär spontat av sig, det är föräldrarna som lär barnen att blygas genom att snabbt klä på dem. Genom att vara nakna behöver barnen inte undra hur vi människor är skapade. De lär sig från början att inte skämmas för utseendet.
Visst är naturister blyga men de saknar den falska blygheten. Att vara blyg för att man ser ut på ett visst sätt, det är bara onödigt. Ingen är perfekt, vilket man inte heller behöver vara.
En naturist har en teori om textilare: allt självförtroende sitter i kläderna och när man är naken så försvinner all självkänsla.

Sexualiteten
När man talar om naturismen och nakenkulturen tänker folk oftast på just nakenheten eller sex. Man tror att det är fråga om masspornografi och att det förekommer orgier av olika slag. Detta kommer av att i vårt samhälle sätter vi likhetstecken mellan sex och nakenhet. Vi är så van vid att när vi är nakna så är det i sängkammaren. Och alla vet ju vad som händer där.
Men naturisterna vill påpeka att det är väldigt osexigt på badstränderna eller campingplatserna. Den som är helt naken verkar inte upphetsande. En tjej i minitanga är mer eggande än en som är helt naken
Visst det krävs en del självbehärskning men att bara få vara naken och känna solen direkt mot kroppen är oförglömligt, säger en ung manlig naturist.
Kroppen är erotisk på ett annat än hos textilare. Jordens element mot den nakna kroppen ger huden en sensualitet som minsta tygbit tar ifrån den. En naturist är fullkomligt fri. Inge kläder som binder som binder fast människan mot samhället och dess ideal.
Frågar man en naturist vad han/hon tycker om till exempel homosexuella så är det givna svaret att människan är det viktigaste, inte sexualiteten.

Samhället
I dagens samhälle är naturister ganska accepterade. Det är inte förbjudet att bada naken någonstans i Sverige. Det finns inga regler för att man SKA använda badkläder men eftersom naturister inte vill förarga eller väcka uppmärksamhet med sin nakenhet håller de sig till nakenbad eller mer avlägsna platser.
Det finns lagar som ”förbjuder osedligt eller provokativt uppträdande som upplevs som störande av allmän lag och ordning”. Detta kan innebära böter eller fängelse.
Med sitt avklädande vill naturisterna säga något till samhället. Ta exemplet med hunden, en hund har oftast ett koppel och den är genom detta bunden till mänskligheten och samhället. En naturist anser att en påklädd människa är bunden till samhället genom kläderna, dennes koppel. Naturismen är lite av en revolt mot samhället.

Naturismen är liksom feminismen en kulturell rörelse. Rörelsen är en de framåtskridande krafter som skänker ett hopp om framtiden. Genom sitt miljötänkande är naturismen inte bara till för mänskliga värden utan naturen ät lika viktig som människorna.
Klasskillnader är mycket debatterade. Inom naturismen syns inga skillnader på grund av kläderna utan det är de sociala skillnaderna som syns. Sättet att tala och hur bordsskicket är kan ge en viss klasskillnad men för naturisterna är det de mänskliga egenskaperna som är viktiga. Det är kanske svårt för textilarna att inte kunna titta på kläderna när vi ska bilda oss en uppfattning om en människa. Men har man sett varandra nakna, då är det lättare att acceptera att alla inte kommer från samma klass.

Utanför Sveriges gränser
Naturismen har utvecklats olika i olika länder. I USA finns det nakenbad men det är mycket ovanligt och upprörande att vara naken på andra stränder än dessa. I Asien och Afrika existerar inte naturismen som sådan, utan det så kallade nakenfolk.
Naturismen uppstod i frankrike och rotade sig i Tyskland snabbt därefter. Idag är nakenheten relativt odramatisk i hela Skandinavien, Japan och flera delar över värden. (1)

Frågor från frågvisa
Det är många frågor som kommer upp i hjärnan när jag läser materialet. Några av de vanligaste och mes intressanta frågorna finner ni nedan:

Vilka är naturister?
Alla kan bli naturister. Var du kommer ifrån är irrelevant, Det är samhörigheten som är viktig. Nu för tiden är naturisterna representerade av alla slags folk. Från rörmokare, religiösa, färgade, politiker till vanliga ”Svensson”, gifta eller singlar. Alla dessa finner tillsammans en livsfilosofi de vill leva efter.

Hur populär är naturismen i världen i dag?
Den är mycket populär och finns nästan överallt. Länder som USA, Mexico, Kina, Iran, Irak bland andra har ännu inte så många nakenstränder.

Vilka mål har naturismen?
1, Att informera allmänheten om fördelen med en naken livsstil i en icke-sexuell omgivning.
2, Att få utmärkta nakenområden i allmänna lokaler.
3, Att informera våra olika klubbar om områden som är etablerade naturistplatser.
4, Att organisera och vara värd för sociala evenemang bland våra medlemmar.

Måste man gå naken hela tiden om jag är på en naturist- strand/camping?
Nej, man måste ingenting. Men det är troligen därför du är där. Är det kallt så tar man självklart på sig kläder. Ingen tycker ju om att frysa.

Kan naturismen ge några fördelar vad gäller hälsan?
Ja, kroppen mår bra av att idrotta, vilket naturisterna ofta gör. Luften har en lugnande effekt och man känner sig fri från stressen när man idrottar.

Är det inte farligt att göra vissa saker naken?
Självklart är det det. Därför tar en smart naturist på sig när han/hon ska göra vissa sysslor, till exempel i kallt väder eller när solen kan skada kroppen. (4)