Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NATURISM av Linda Reinholdson

AVSLUTNINGEN

Precis som de flesta textilare hade jag fördomar mot naturister, före jag började läsa om dem. Om jag utgår från vad Inge Gullander sade i intervjun så måste jag säga att naturismen verkar mycket sund. Att leva efter deras livsfilosofi, att vara naken, att alla accepterar alla och att man tar hand om och hjälper till där man behövs måste vara bra för människan. Dagens människor skulle verkligen behöva stressa av och bara njuta en stund av jorden och dess skönhet. Det är precis det naturisterna vill säga oss. Vi kan inte springa runt och bara titta på klockan hela tiden, det kommer att bli mänsklighetens död. Vi måste kunna koppla av och ”bara vara” för en stund.

Naturister är som vilka människor som helst. Fast en skillnad finns det, de kan konsten att leva i nuet och vara ett med naturen istället för att förstöra den. Som Gullander sade så är de inga fanatiska miljökämpar men de använder bara saker de behöver. Det är ett steg i rätt riktning.

Jag har fått många frågor om hur ”naturisten du intervjuade” betedde sig. En sak måste alla få klart för sig, naturister är vanliga människor. Han betedde sig som en vanlig människa. Han pratade, rökte och åt mat. Hans livsfilosofi var däremot annorlunda. Och han brukar gå naken…

En positiv aspekt på naturismen är att människorna lär sig leva med den kropp de fått när de föddes. Jag tror att ett barn som växer upp i en naturistfamilj har ett bra förhållande till sin kropp. För det första lär sig barnet att nakenheten är naturlig och skäms inte för sin kropp. För det andra så är familjen mycket viktig, och en harmonisk familj leder till en lycklig uppväxt. Det är många barn i dagens samhälle som lever i splittrade familjer och den viktiga tryggheten finns inte.
Det är många som hänger upp sig på nakenheten. Detta felet gjorde även jag när jag besökte Galaxen. Jag trodde att det skulle vara nakna människor överallt. Jag kunde inte ha mera fel. Visst var människorna nakna men absolut inte alla. Vissa hade shorts, andra var helt påklädda. Jag hade en tjock tröja och långbyxor på mig och gissa om jag kände mig utanför. Inge Gullander fick mig att inse att naturismen egentligen inte handlar om att vara naken.
Nakenheten är en symbol för samhörigheten dessa människor emellan.

Vad naturismen vill säga mig och alla som bär dessa betungande kläder är ganska enkelt. Familjen ska vara en central punkt som innebär trygghet, vilket människor måste ha. Vi ska vara ett med jorden och naturen. Genom trygghet och gemenskap får människor självkänsla och lär sig respektera sina medmänniskor. Att accepter och respektera är nyckelorden. Tryggheten och familjen är kärnverksamheten.

Naturismens definition förklarar detta bra: Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen. Eftersom naturister är som vilka människor som helst finns det självklart lika många åsikter som det finns naturister.

Naturisterna är lika olika som vi textilare och alla har säkert sina tankar om naturismen men de har en samhörighet som är få förunnat.

Sammanfattning
Arbetet innehåller naturismens grundtankar och hur en naturist ser på dem. Naturismens historia börjar redan vi mänsklighetens begynnelse men den moderna versionen uppkom i Frankrike i början på 1900-talet. Den har blivit större och större och växer ännu.
Grundtankarna är trygghet och samhörighet. Detta praktiseras av gemensam nakenhet. På detta sätt får naturisterna en mer avspänd syn på nakna kroppar och samhällets ideal. Som samhället ser ut idag så behövs naturismen både som förening och som trygghet för individen.
Syftet med arbetet var att få djupare insikt i naturismen. Jag har efter dessa studier fått en större respekt för naturismen. Det handlar inte om nakenhet, utan om människorna innanför den nakna kroppen.

Avslutning
Jag tänker fortfarande på naket när jag hör ordet naturist. Men syftet med arbetet var ju att få reda på hur en naturist tänker och varför de går nakna. Jag har fått reda på detta genom att prata med en naturist, läsa och titta på naturistmaterial. Jag har lärt mig en hel del om deras liv och leverne. Jag avundas de som växer upp i naturismens anda. De har ett sunt förhållningssätt till kroppen och naturen. Familjer som umgås tillsammans, med barnen som jämlikar. Vi textilare har nog lite att lära av dessa nakna livsglada människor.

Källförteckning
1. Film/Video Nudist-ja visst, från 1993
2 Tidningar Tillsammans nr 1998 (SNF)
Böcker Våra kläder av Johan Almkvist, 1933
3 URL www naturistforbundet se, www naturist com/tnsqahtml

Linda Reinholdson