Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Historik

Vår Historia

Djursnäs

Skeppsmyra NaturistCamping i Roslagens famn på den blommande ö -

SNN har sina rötter i Stockholms Naturvänner, där en skara entusiastiska husvagnsägare i slutet av 70-talet började leta efter ett campingområde där de kunde ställa upp sina husvagnar. Sitt paradis hittade man vid Fållnäsviken på Södertörn, (Djursnäs) halvannan mil nordväst om Nynäshamn, där man 1980, av Stockholms kommun, fick arrendera två ängar om sammanlagt cirka 25.000 m2.

“Djursnäs-sektionen” inom Stockholms Naturvänner växte sig emellertid stark. Campingområdet utvecklades på alla sätt, och 1994 kände alla berörda parter att tiden var mogen att dela upp NSNV:s verksamhet i två grenar. Stockholms Naturvänner - den ursprungliga föreningen - behöll verksamheten på ön Idskär, medan den nybildade Stockholm - Nynäs Naturistförening övertog ansvaret för verksamheten på Djursnäs. Därifrån flyttade vi när marken såldes till ny ägare. Nu har vi hittat ett nytt paradis

Skeppsmyra 20 oktober 2005

Skeppsmyra!

I Skeppsmyra, på södra delen av Björkö, låg en campingplats där verksamheten sedan flera år varit vilande. Men alla tillstånd fanns och föreningsmedlemmarna såg att platsen kunde bli en fin naturistcamping. Området är mycket naturskönt i en genuin skärgårdsmiljö. Det ligger avskilt och passar utmärkt för naturism.

Läget på en bergig udde med strandlinje både i sydöst och i väster ger möjlighet till sol, skugga och utsikt mot vatten. Uppställningsplatser finns för 35 husvagnar, varav 30 med el, dessutom 6 särskilda tältplatser.

Terrängen är delvis kuperad och en del av platserna har höga lägen med sjöutsikt mot väster, medan huvuddelen är samlade vid lägergatan. Vid ingången till området finns en nybyggd reception, längre in en grillplats samt en servicebyggnad med kök och hygienutrymmen med två varmvattenduschar, 2 st. vattentoaletter samt en nedgrävd tank avsedd för tömning av husvagns-toaletterna. Vi har en borrad brunn med tryckvatten,. En nybyggd bastu med veranda finns nere vid stranden. En fin äng sluttar svagt ned mot badstranden vid sidan av denna finns en båtbrygga förankrad i berget där finns förtöjnings-möjligheter för gästande båtar. Längre upp finns en liten bollplan.

Skeppsmyra Strand 2005

Stranden mot väster består mestadels av sten och klippor, men det finns en liten sandstrand. Husvagns- och tältcampare samt dagsbesökare kan tas emot.

Skeppsmyra är Sveriges nordligaste naturistcamping, även om marginalen är liten till Sandviken i Filipstad och Gustavsberg i Nora, som i princip ligger på samma breddgrad. Det är också den enda naturistcamping som nu finns i landskapet Uppland, eftersom den kommunala naturistcampingen vid Rullsand, i nordligaste Uppland, avvecklades efter säsongen 2002.

Hela området är inhägnat och den största delen består av lövskog. Här kan man ströva omkring och finna ro. Om man vill, går det också bra att bada var som helst.
Längst ut på udden står en märklig ek, som överlevde ryssarnas invasion av Roslagen i början av 1700-talet. Eken är markerad som fornminne. Dess väldiga grenar ger efter lövsprickningen en behaglig skugga.

VÄLKOMMEN!