Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Ågesta Naturistbad 15år

Artikel skriven av Arne Stråby och införd i tidningen Tillsammans 2004 i samband med att Ågestabadet firade 15 år.

Ågestabadet 15 år

Bristen på nakenbad i Stockholm har varit ännu större än den är nu. På 1980-talet förekom motioner om detta i kommunfullmäktige, och man utredde frågan. Först blev det ett försök med Kaananbadet vid Mälaren i nordväst. Men det blev klagomål från kringboende, och märkligt nog böjde man sig. Kaanan måste upphöra att vara nakenbad.

Men till sist kom ett annat förslag som förmodligen var bättre, Ågesta. Det var ett gammalt barnbad som inte användes så nycket, och där fanns nästan inga som bodde i närheten. Det var ett rätt avskilt område vid sjön Magelungen söder om Farsta.

Ågestabadet invigdes i juni 1989 och har alltså fyllt 15 år nu. Det fungerar bra som nakenbad, ganska välbesökt av unga och gamla, barnfamiljer, par och ensamma av båda könen.

Stockholm och Huddinge

Marken vid Ågesta ligger inom Huddinge kommun nära gränsen till Stockholm, och det är Stockholms kommun som arrenderar området. Kanske har det bidragit till att ingen av dessa kommuner har gjort så mycket för att förbättra servicen eller ens underhålla det.

Det är naturistföreningen Eos som får jobba med detta, klippa gräs, få i bryggan på våren och dra upp den igen till hösten. Det skulle aldrig fungera om inte enskilda människor ställde upp och arbetade ideellt för detta Stockholms enda officiella nakenbad.

Ett par som ställer upp med sådant arbete och själva är flitiga gäster vid Ågesta är Åke och Ulla. Jag har träffat dem en solig baddag i augusti och frågat dem om sitt intresse för naturismen.

För Åke började det från början:

- Mina föräldrar var naturister, så det har alltid varit naturligt att bada naken för mig. Vi hade ett eget badställe hemma i Dalarna, en egen tjärn kan man säga.

- Här vid Ågesta var jag med från början 1989. Det bildades en ny naturistförening då, Södertörns naturistförening som jag var ordförande för en tid. Eos hade ganska sned könsfördelning då, så det var en del kvinnor som inte trivdes där. Men den finns inte kvar längre, så nu är vi ned i Eos.

Ulla berättar så här:

- Vi var inget par då, så jag kom inte hit förrän ungefär 1994 när jag hade träffat Åke. Det är märkligt, jag hade bott länge i Farsta och badat många gånger vid Farsta Strand, men jag visste inte då att det fanns ett nakenbad i samma sjö fast på andra sidan.

- Jag badade topless vid Farsta Strand men har nog aldrig känt mig helt bekväm i baddräkt. Det fick bli minsta möjliga, och på 80-talet blev det rätt vanligt med barbröstat vid stranden. Men det hände att jag smög mig undan lite för att sola naken. Och på balkongen hemma i Farsta solade jag också naken. Det känns mest naturligt.

Ny plantering

Vid Ågestabadet finns en för året nyanlagd blomsterplantering. Den kan vi tacka Åke och Ulla för. De har kört hit flera lass med jord i Åkes gamla Saab, planat ut och planterat perenna växter, som ser ut att trivas och bör kunna glädja badande länge.

Men det är arbete med sådant. Någon måste vattna ibland och hålla efter ogräset också. De har också röjt sly här och var vid behov - och sådant behov uppstår alltid i naturen.

Att Ulla och Åke är flitiga gäster vid Ågesta ses tydligt på deras friska jämnbruna solbränna. När börjar ni anlägga den, frågar jag.

- I april om det är sol och varmt, för det känns skönt att komma hit då. Ågestabadet är verkligen en oas. Men visst är det synd att det inte finns fler nakenbad. De som föredrar att bada nakna betalar väl också skatt, varför ska inte kommunen ge dem samma service som textilbadare?

- När det gäller naturistcamping är Stockholmstrakten en vit fläck på kartan. Det kommer naturister hit från andra länder, särskilt från Tyskland där nakenbad är så vanligt. Men de hänvisas då att åka till Nynäshamn!

Arne Stråby