Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Ågestabadet

Ågestabadet ligger på en udde på södra sidan av sjön Magelungen i Ågesta i Huddinge kommun och är Naturistföreningen Eos hemvist under somrarna. Badet, som är Stockholms stads enda officiella naturistbad, ägs av Stockholm stad och drivs av Stockholms Stads Idrottsförvaltning i samverkan med Nf Eos. Idrottsförvaltningen svarar för grundläggande infrastruktur och tyngre drift och underhåll, medan Nf Eos svarar för daglig drift och aktiviteter. 

Närmast sjön har badet en barnvänlig sandstrand där det även finns några gungor. I kanten av stranden finns en badbrygga med badstege för de som direkt vill komma till djupt vatten. En bit ut i sjön ligger Nf Eos badflotte förankrad för dem som vill ha ett mål med sin simtur. Strax innanför stranden finns en stor gräsyta som sommartid ofta är befolkad av flera hundra solande naturister. På gräsytan finns även en fast grill, en bouleplan samt kallvattendusch och dricksvattenkran. I övrigt består bekvämligheterna av ett flertal bord med fasta bänkar, toaletter (bajamajor) samt soptunnor med små plåtkoppar för cigarettfimpar att ta med och återställa. Precis när man kommer ner på gräsytan finns en cykelparkering där cyklar ska parkeras.

Trivselregler

1. Badet är den enda i sitt slag i Stockholmsregionen. Naturister från hela mellan-Sverige och utlandet kommer hit.
Stranden är öppen för alla att besöka, men vi har en gyllene regel.
Genom att besöka detta område accepterar du att följa denna regel.
Du ombeds därför, för att bevara dess karaktär som en unik naturistisk oas, att ta av dig 
ALLA dina kläder när du vistas här. Solhatt och keps (motsvarande) och skodon undantaget.
Om du inte tycker om den grundläggande tanken på denna strand, vänligen ta dig till andra stränder som finns på näravstånd.

2. Hundar och andra husdjur hålls i koppel i hela området och får då medtas ut på badets gräsytor, förutsatt att de inte stör andra badgäster
    Djuren får inte vistas på stranden eller i vattnet i anslutning till stranden. Söder (höger) om badstranden finns det möjlighet att bada badsugna djur.  
3. Cyklar får inte finnas ute på gräsytan eller på stranden och cykling är förbjuden på badområdet.
4. På bänkar och i gungor använder man en handduk eller annat sittunderlag.
5. Om du röker, tänk på att lägga dig så att röken inte kommer på andra, då de flesta inte röker och/eller kan ha allergiska problem med tobaksrök. Rökområdet är begränsat till området mellan anslagstavlorna.
    

Vattenkvalitet

Vattnets kvalitet kontrolleras några gånger per badsäsong. Resultatet publiceras på Havs och Vattenmyndighetens hemsida. Resultatet hittar du här. Notera att dålig sikt i vattnet på grund av växtdelar med mera inte innebär bristande kvalitet på badvattnet.

Aktiviteter

Ågestabastun

Bastun är öppen!
Reservation för ändringar pga smittläget
Öppettider: Se Välkommen eller Kalendariet.
Vi fortsätter att hålla avstånd enligt bastuvärdens instruktioner
 och tänk på att du måste vara frisk för att basta.

Bastubad sker på egen risk.
Drop-in gäller t v, vid kö max 45 min per person
Entré
30 för medlem 40 för SNF/INF och 50 för övriga, läsk/lättöl 15 kr, kontant, kort eller swish. Tag med ficklampa! 

Vid bastubad - tag ALLTID med legitimation eller gällande medlemskort.

Välkomna! hälsar bastuvärdarna Anders W, Josip K, Per S, Hans H, Fredrik S, Fredrik R, David H.

Grillkvällar

Onsdagar under juni – augusti arrangerar Nf Eos, om vädret tillåter, grillkvällar. Föreningen tänder grillen ca 16.00 och står för glödbädd, grillgaller och några grillverktyg. Du själv står för vad du vill grilla och eventuellt dricka därtill.. Bastuvagnen finns även den tillgänglig och  kan besökas fram till kl.19.30 mot en mindre avgift. Är du osäker på om det blir grillning eller inte, ring till föreningens telefon 0700-527 477. Under övriga tider så kan besökande, om det inte råder eldningsförbud, själv använda grillen. Medför då egen grillkol eller engångsgrill. Engångsgrillar får inte användas på badet utom i den fasta grillen. Engångsgrillar får absolut inte kastas i soptunnorna utan ska lämnas i, eller i anslutning till, den fasta grillen.

Utomhuscafé

Högsommartid vid vackert väder och många besökare så öppnar Nf Eos sitt friluftscafé där det till attraktiva priser finns möjlighet att köpa kaffe/te/läsk med kaka/bulle eller varm korv med bröd.

Naturismens dag

I mitten av juni arrangerar Nf Eos årligen ”Naturismens dag”, se vårt kalendarium för detaljer.

Nf Eos har också bouleklot, vollyboll med nät, samt några andra spel för utlåning under dagen..

Hur tar man sig till Ågestabadet?

Med bil från centrala Stockholm eller E4/E20: Kör riksväg 73 mot Nynäshamn, vid trafikplats Larsboda sväng av mot Ågesta. Från avfarten fortsätt förbi trafikljusen rakt fram mot Ågesta. Du är nu på Ågesta Broväg som du följer 2,1 km till Vidjarondellen. Här svänger du till vänster in på Vidjavägen, skyltat Vidja och Ågesta. På Vidjavägen svänger du omedelbart till vänster in på Bonäsvägen, skyltat bl a Naturistbad. Efter 600 m så svänger du vid en ny skylt ”Naturistbad” till vänster och kommer då in på badets parkering. Badet nås via en gångväg i bortre delen av parkeringen. Skulle det vara fullt på badets parkering, så följ Bonäsvägen ytterligare 700 meter till Ågestagårdens parkering och gå sedan tillbaka. Utmed hela Bonäsvägen är det parkeringsförbudszon och parkeringsvakterna är väldigt snabba med att dela ut gula lappar.
Med navigator: Ågestabadet, Huddinge finns som gatuadress eller POI hos de flesta kartleverantörer. Om inte, försök med Bonäsvägen, Huddinge. Koordinater 59° 13' 36.84" N, 18° 5' 49.2" E.

Med SL från centrala Stockholm: Ta tunnelbanans gröna linje 18 mot Farsta Strand till Farsta Strand alternativt pendeltåg mot  Västerhaninge/Nynäshamn till Farsta Strand. Från Farsta Strand tar du buss 742 mot Huddinge sjukhus eller buss 833 mot Vidja och kliver av vid hållplats Rödmossevägen. Observera att bussarna går från olika hållplatser vid Farsta Strand, buss 742 går från norra sidan av Magelungsvägen närmast pendeltågsstationen och buss 833 går från södra sidan av Magelungsvägen närmast T-banan. Från hållplats Rödmossevägen går du cirka 50 meter bakåt och passerar Ågesta Broväg på övergångsstället. Några meter till höger hittar du Biskopsvägen som du följer uppför backen mellan husen. Efter några meter finns en vägvisare för cyklar med texten ”ÅGESTABADET” som visar att du är på rätt väg. När du har kommit ner för backen på andra sidan bebyggelsen så passerar du ut mellan betongrören till Bonäsvägen som du följer åt öster, förbi pumpstationen, 300 meter till skylt Naturistbad. Här svänger du till vänster, passerar vägbommen och följer skogsvägen drygt 200 meter så är du framme.

Om inte bussarna passar, eller om man vill ha motion, så är det knappt 2 km att gå från Farsta Strand till badet. Följ Magelungsvägens södra sida, den närmast T-banan, västerut, mot CircleK, tills du kommer till Ågesta Broväg. Följ därefter Ågesta Brovägs östra sida söderut tills du kommer till Biskopsvägen. Fortsätt därefter enligt ovan.

Om man kommer med pendeltåg linje 36 i riktning från Södertälje, så kan buss 742 från Huddinge C mot Östra Skogås användas till Rödmossevägen.

Borttappat

Det mesta som tappas på Ågestabadet hamnar förr eller senare hos någon av föreningens funktionärer. Om du tror att du har tappat bort något på Ågesta, hör gärna av dig med en beskrivning av vad du har tappat, ungefärlig plats samt hur vi når dig. Hör i första hand av dig till föreningens e-post naturistforeningen.eos@gmail.com eller i andra hand till föreningens telefonsvarare 0700-527 477.

Plats

Ågestabadet
Kopiera koordinatgerna och klistra in i Google eller Eniro Maps
59° 13' 37.4448" N, 18° 5' 50.8632" E