Skandinavisk naturistportal | Naturistkart | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Tullan - Södertälje

Sted

Tullan - Södertälje
Sverige
59° 13' 23.16" N, 17° 41' 9.96" E
SE

Tullan är en sjö nordväst om Södertälje där spontant nakenbad praktiseras.

Badplatsen ligger i norra änden av sjön.

Buss 760 eller 761 från Södertälje Centrum till Morabergsvägen. Gå mot Kolbotten. Ca 100 m före gården går en stig till höger över ett fält och in i skogen. Ta mot söder vid sjön. Gångtid ca 15 minuter.

Klippbad utan några andra bekvämligheter.

 

typeOfPlace:

Kommentarer

Det står i ingressen: Nordväst om Södertälje vilket är fel. Tullan ligger nordost om Södertälje. Och naturistbadet är på nordostsidan om Tullan.
webmaster SNFs bilde

Tack för den informationen.

Vägen heter officiellt Riksettan (kallas ibland Bergaholmsvägen eller Fågelstavägen). Efter avfart mot Talby (skyltat Talbyvägen nedanför backen) sett om man kommer från Södertälje. Om man kommer från Salem-hållet kör inte nerför den branta nedförsbacken - utan stanna på krönet där det finns en stor bom med vändplan/parkering för kanske 5-10 personbilar. Gå/cykla in genom bommen (finns stigar på båda sidor eller gå under) ca 0,5 - 1 km (svårt att bedöma avståndet) tills du kommer till en åker på höger sida (med en liten gård på vänster sida om vägen mittemot, och en åker till). Gå över åkern och följ stigarna, bl.a. över en bäck med fallna träd över (huka er eller kliv högt). Sen ser ni snart "Naturistbad" skrivet på stenar med vit krita. Det tar ca 10 min från åkern/gården. Perfekt klippbad från tidig förmiddag till sen kväll (solnedgångarna är fina här men lite kyliga) då solen går ner mittemot sjön åt höger. Alternativet är att köra förbi avfarten på Riksettan och ställa bilen på en rastplats längs med stora vägen, ca 2 km från Talbyavfarten. Där kan man gå/cykla nerför en brant grusslänt (se varningsskylten för gående/cyklister) och vidare genom skogen med en del fallna träd och stora stenar över stigen. Här finns ett spontanbad utan bekvämligheter. Mycket hundfolk och jobbare samt mitt i sommaren barnfamiljer. BADKLÄDER eller utan avgörs väl helt av vilka andra som är där samtidigt!? Ett flertal vikar/klippor med mycket träd och kuperad terräng skapar spontana möjligheter till nakenbad och utövas av flera. Men motsatsen förekommer också. Det är i alla fall inget officiellt kommunalt bad där badkläder är tvång. Här går solen ner snabbare då det är mycket skog som skymmer men redan på morgonen är det soligt (och inte så mycket folk). Fram till början av juni och framförallt från slutet av augusti badas det naket även här och då är skolungdomarna färre. I alla fall på morgonen och fram till eftermiddagen, på kvällarna kan det bli lite grillfester med högljudda ungdomar under tidig höst. Varför tvinga någon att ha kläder på sig? = Varför tvinga någon att vara naken? Var och en borde få göra vad den trivs med var som helst utan ifrågasättande men i det sexualiserade samhället är det förstås bara vi som ibland är nakna som ifrågasätts då vi inte är på rätt plats. Men besökare på Naturistbadet som har badkläder på sig borde inte göra sig besvär med att ifrågasätta andras nakenhet. OK om de och deras barn har byxor på sig men på ett naturistbad ska inte alla behöva anpassa sig till klädnormen. Men som sagt, att förbjuda andra att använda badkläder håller inte jag med om.

Ca 100 meter på höger sida efter bommen går en stig. Bara att följa den in i skogen och över kraftgata och vidare in i skogen igen och ner till sjön. En liten fin klippa för nakenbad. Textilbadet är 100 meter längre sydligt. Detta är alltså på östra sidan av Tullan. Finns även ett textilbad rätt över sjön på västra sidan som nås från Bergaholmvägens parkering.

I went there but people was having swimming wear!

Always PK-people that promptly have do educate others to be forced to wear swimwears.....sad but true. Keep on bathing as you wish.....NUDE....much more nicer.

Ja Tullan har en liten klippig del som är vigd åt naturister. (Trots det är det alltid ngn eller några textilier som prompt ska dit) Märkligt eftersom det står skrivet på stenar och klippor på vägen dit att det är ett naturistbad. Det är bara en liten del på 20 meter eller så som detta är för naturister.

Tråkigt att skylten tagits ned. Alltid några mindre belevade som tar sig dit och PROMPT MÅSTE ha kläder på sig. Är man på den klippan så är det naket som gäller.

För det första.....Tullan ligger inte nordväst om Södertälje.....utan mera ostligt. Och beskrivning....skyltning etc stämmer ej. Kolbottenskylt finns ej. Ingen äng utan rätt i skog....ingen skild nakAendel.

Virrig beskrivning. Finns ingen skylt Kolbotten. Ingen stig på en äng innan stig i skog.... Finns en stig som börjar i skogen mitt över från parkeringen och då kommer man ner till ett bad ....ETT bad....inte ett enskilt nakenbad med klippor.... Var går man ner? Och vilken är gården? Och detta med Morabergsvägen....?? Den ligger ju t.o.m. före Tuvängen.... Kom igen. Bättre beskrivning till nakenbadet...

Skriv ny kommentar

Plain text

  • Automatisk linjeskift
  • Each email address will be obfuscated in a human readable fashion or, if JavaScript is enabled, replaced with a spam resistent clickable link. Email addresses will get the default web form unless specified. If replacement text (a persons name) is required a webform is also required. Separate each part with the "|" pipe symbol. Replace spaces in names with "_".
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Internettadresser og e-postadresser konverteres til lenker automatisk.
Akkreditiver (din epost-adresse vil ikke bli vist offentlig)
Innholdet ditt vil ikke bli synlig på dette nettstedet før du har verifisert epost-adressen din.
Vennligst skriv inn en byline som består av minst 6 tegn. Alle postinger som er koblet til denne epost-adressen vil vise denne byline. La feltet være tomt dersom du ønsker å fortsette å bruke den byline som allerede er koblet til denne epost-adressen.