Skandinavisk naturistportal | Naturistkart | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Noen tanker om naturisme

”Har dere sex i bassenget?” har jeg blitt spurt om flere ganger. Jeg er en av mange naturister som liker å bade på Kløverbadet i Fredrikstad om vinteren. Mange vet lite om hva naturisme går ut på. Spørsmålene en får vitner ofte om uvitenhet og fordommer. Eller kanskje en skjult fantasi der naturister er sexgale mennesker som har seg med hverandre som en stor swingersklubb.
Når jeg sender spørsmålet tilbake om de selv pleier å ha sex i bassenget på et offentlig bad smiles det skjevt. Og etter litt mer samtale blir en ofte lett enige om at vått badetøy er ubehagelig. Så langt så fint! Helt til jeg forteller at det av og til nytes kaffe og kaker ved bassengkanten. Vanskelig for mange å svelge at mat kan nytes uten klær. Tabuene rundt naturisme florerer. Tabuer som gjør at vi mennesker ikke skal ha et naturlig forhold til alle våre kroppsdeler. Kjønnsorganene våre er stigmatiserte til å kun handle om sex og forplantning. Mange kan ikke engang snakke naturlig om sin egen kropp. De mangler ord. Men kjønnet vårt er jo en del av kroppen på lik linje med albuen eller øyet. Hvorfor er det da for eksempel ekkelt å spise uten klær på?

Min erfaring er at det som kvinne er mer komfortabelt å bevege seg naken blant naturister på en naturiststrand enn på en tekstilstrand. Som kvinne kan en tekstilstrand oppleves som et utstillingsvindu for det perfekte. En kan føle seg veid og målt. Mange opplever å bli funnet for tung, for rund, for kort, for hvit, med for lange, deigete, for små eller med for mye hår. Tenkes det mindre på sex på en tekstilstrand der kjønnsorganene er dekket til? Jeg tror ikke det. Kanskje heller tvert i mot. På en naturiststrand møtes en som et menneske og ikke som et sexsymbol. Det er deilig å bare være til og nyte solen! Folk snakker hyggelig med deg og ser deg i øynene. Andre steder kan en som kvinne ofte oppleve at menn snakker med deg med øynene ned i utringningen. De hører ikke hva du sier for de er mest opptatt av hva som er under.
Første gangen jeg besøkte Sjøhaug Naturistsenter stusset jeg over at folk spilt badminton uten klær. Jeg lo til og med litt av det senere. Etter å ha bodd en helg på Sjøhaug og virkelig kjent på friheten fra klær er det ikke mye å lure på. Deilig å kunne bevege seg fritt rundt i solen uten en bh som sitter ”på halv tolv”, en” nysgjerrig” truse eller klamme klær.

Er naturister mer seksuelle enn andre mennesker? Det kan jeg ikke svare på fordi det er så vidt jeg vet ingen forskning på dette temaet. Det jeg kan anta er at naturister som alle andre mennesker er seksuelle vesener. Og skulle det at en har vært naken på stranden en solfylt dag føre til mer sex, så er vel det bare flott?

Hanne Emilie Skarpsno