Skandinavisk naturistportal | Naturistkart | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Barn er født naturister

Mange tror at det kan være farlig å ta med seg barn på naturiststrender eller andre naturistarenaer. ”Det kan jo være pedofile der… ” Siden mange dessverre påvirkes av samfunnets tabuer er naturistmiljøet lite og altfor få barn får gleden av å nyte sol og vann uten klær. Derfor er ikke naturistmiljøet per i dag et sted der pedofile kan boltre seg. På andre offentlige bad og strender er det derimot flust av barn… Det kan være pedofile overalt. Barn må alltid beskyttes!

Natur, naturisme, naturlig! Vi er alle naturlig født nakne. Men før barna har sluttet med bleie skal de inn i klær som ligner små popstjerner. På stranden skal den lille ha sporty badebukse eller bikinier som er en kopi av mors sexy badetøy.  Jeg husker en gang da jeg var liten. Min kusine og jeg hadde badet med våre bikinier. De var våte og kalde å ha på seg. Da vi kom opp fra vannet ropte min kusine ”mamma, ta av meg brøstholdern!”. Vi kan smile skjevt av det i dag, men behøver et lite barn å gå med brystholder?
Ved å ta med barn inn i naturistmiljøet fra de er små gir en dem muligheter til å se at alle er forskjellige og at kroppen vår endres etter alder. Hvem har definert hva som er vakkert? Kan ikke en kropp som har levd et langt liv og med spor etter disse også representere noe vakkert? De fleste ønsker å lære barna sine respekt for andre. Da undertegnede tok med egne barn på Huk utenfor Oslo var det viktig å forberede dem på at det er greit å se, men ikke stirre på andre. Det har med respekt å gjøre, og gjelder overalt i samfunnet.
I dag påvirkes barn daglig gjennom media til å tro at det eneste saliggjørende er et kroppsideal som er fikset og retusjert på.  Allerede i barnehagen møtes jentene av samfunnets rådende kroppsidealer. Små jenter på 4-5 år kommenterer hverandres kropper. Artikkelforfatteren har arbeidet innenfor barnehagefeltet i over 20 år og har flere ganger møtt bekymrede foreldre. Et eksempel var foreldrene som fortalte om deres 5 år gamle datter som skiftet klær på toalettet. De andre jentene i barnehagen hadde sagt at trusen hennes var stygg og at lårene var tykke. Hun ønsket ikke å vise seg frem, i en alder av 5 år. Tenk at små barn fokuserer på slikt.

De voksne er barnas modeller. Frie voksne med et naturlig forhold til sin egen kropp gir barna gode muligheter for å utvikle det samme. Mange foreldre opplever at det er mer utfordrende for et barn i puberteten å være komfortabel som naturist. Barn som tidligere trivdes på naturiststranden nekter plutselig å være med.  Puberteten er en tid som for mange er en vanskelig tid på flere områder.  Det kan være vanskelig å dele kroppens utvikling før barnet/ungdommen selv er vant til det. Mange gutter og kanskje menn reserverer seg fra å besøke en naturiststrand i redsel for at de plutselig skal få ”stå”. Men er ikke ”en stå” naturlig? Og ”de” reiser seg rett som det er på en tekstilstrand også, som teltstenger. Det er grunn til å tro at dersom et barn er oppvokst med at en naken kropp er noe naturlig helt fra småbarnsalderen, er det lettere å finne tilbake til dette når hormonene er ferdig med å herje i kroppen. De fleste ønsker for sine barn at de skal ha god selvfølelse, like sin egen kropp og ha respekt for andres. Ved å la barna vokse opp i et naturistmiljø gir en dem denne sjansen på en helt naturlig måte!

Hanne Emilie Skarpsno