Skandinavisk naturistportal | Naturistkart | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

ONFs opphav

Stedsnavn

Norge
64° 0' 0" N, 19° 0' 0" E
NO

Østlandets naturistforening (senere Oslo naturistforening) ble stiftet 19.03.1963. Første år var medlemstallet ca. 55 og antallet forble under 100 frem til 70-tallet.

En tid leiet ØNF strandstriper ved Drammensfjorden og Tyrifjorden. Man så imidlertid klart behovet for en egen velegnet eiendom, og dannet i 1966 andelslaget Naturistbo for å ha pengene klar den dagen man fant et velegnet sted. Resultatet var kjøpet av Skovly i 1968. ØNF konsentrerte nå sin virksomhet om Skovly. Det oppsto et virkelig naturistmiljø, og medlemstallet i ØNF steg sakte, men sikkert.

I 1975 vurderte ØNF det slik at Skovly nå kunne stå på egne ben, og at foreningen burde sette kreftene inn på andre ting, som for eksempel å skaffe medlemmene tilgang til svømmehaller i vinterhalvåret. Driften av Skovly ble overtatt av andelslaget, og dermed oppsto den særnorske ordningen med at ingen foreninger eier og driver egne eiendommer, men har – sammen med individuelle naturister – eierinteresser i eiendomsselskapene som eier og driver Skovly, Sjøhaug (etablert i 1979)

I 1977 fikk ONF sin første kvinnelige leder. Om det var dette som var avgjørende for at ONF omsider fikk leie svømmehall av Oslo kommune, skal være usagt.Linderud bad ble etablert som møteplass for Oslo-naturistene. Her har det siden vært svømming og badstue hver tirsdag og lørdag fra september til mai helt fram til i dag.

I 1977 friga Oslo kommune en del av Huk på Bygdøy til fristrand for byens borgere etter søknad fra ONF. I dag er det i alt avsatt 3 steder i Oslo-området som disponeres av naturistene: Huk på Bygdøy, Langøyene - sydøstre del og Svartkulp øst for Sognsvann. Naturistene sørger selv for ro og orden på disse strendene i samarbeid med Oslo kommune. ONF arrangerer også medlemsmøter med foredrag, film, fester med dans og andre sosiale sammenkomster. I dag består foreningen av ca. 350 organiserte naturister og på en god sommerdag på Huk kan det være over 1000 besøkende.

Norsk naturistforbunds formålsparagraf sier at forbundet skal arbeide for å utbre kjennskapen til naturisme. Dette var ingen lett oppgave for en liten organisasjon, uten penger, og med et "budskap" som var nokså kontroversielt, iallfall for 40-50 år siden. I dag opplever vi at vi naturister er vel ansett og Oslo kommune skryter av vår innsats på Huk med raking av tang og rydding.

Kilder: NNF og boken Naken i Solen Naken i vannet