Skandinavisk naturistportal | Naturistkart | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

Naturisme

Naturisme kan være en helårsaktivitet

 

Hva er det med å være naturist?

Naturisme handler om naturlig nakenhet - ganske enkelt om at være fri for klær - uten å legge noe mere komplisert eller seksuelt i det. Det kan være en stor overvinnelse å være naken sammen med andre første gang. Men de fleste glemmer fort den usikre fornemmelse av nakenhet og det blir en positiv opplevelse som de har lyst til at gjenta.

For noen er naturisme ganske enkelt det at være uten klær når det ikke er praktisk eller behagelig å ha dem på. Det kan være som deltaker på innebading, på stranda om sommeren eller hjemme i hagen. For andre er naturisme en livsstil som har snudd opp ned på deres forhold til egen kropp og til andres forskjellighet. For mange betyr det en stor endring i selvbildet at få et avslappet forhold til egen kropp. Mange opplever en større åpenhet og ærlighet med andre mennesker og blir mere sosiale og glade.

Det kan styrke identiteten å oppleve seg selv uten et ferniss av klær. Sammen med andre naturister blir man oppmerksom på det utrolige mangfold av kropper - og man oppdager at de færreste ligner Miss Universe! Naturisme kan bli en livsstil for psykisk sunnhet. Felles for alle naturister er opplevelsen av frihet ved at være uten klær og for kulturens snevre definisjon av kroppen som sexobjekt. Frihet til bare at være seg selv uten "tilsetningsstoffer". Frihet til å møte andre som de er.

Naturister er nakne i alle mulige alminnelige og dagligdagse sammenhenger, under den forutsetning at man ikke støter og forarger andre. Naturister oppfatter nakenhet som et uttrykk for det mest autentiske og naturlige et menneske kan være. Nakenhet i naturistsammenheng er fri, naturlig og nøytral.

Hvis man dyrker nakenheten uten å ta hensyn til andre, eller rett ut for å forarge eller vise seg frem er man ikke naturist men ekshibisjonist.

I forbindelse med bading er nakenhet både praktisk og behagelig.