Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NF Nakenkultur (Tillsammans nr 1 2019)

Under vinter och vår 2019 fortsätter vi med bad i Almunge. Vi badar 3 februari och 7 april kl. 13–15.

Den 3 mars kommer vi att ha Badstugans årsmöte. Den 5 maj blir det städdag på Fjällnora nakenbad. Sedan startar naturistsommaren, årets bästa årstid enligt många naturister.

Midvinter det är bastutider för naturister. Och gärna i kombination med simhallsbad. Redan på 1930-talet, då organiserad naturism trampade i barnskorna, ville man ordna detta. Men Nakenhetskultur i Malmö ställde in premiärbadet, det var bara män som anmält sig ...

Detta problemet tycks fortfarande vara aktuellt. Från föreningsbaden rapporteras ofta att det är en majoritet män som kommer till simhall eller bastu. Vi i Uppsala har haft inomhusbad sedan 1997 och i regel har det varit ”två tredjedelsprincipen” genom alla år. De flesta är par, en man och en kvinna i sällskap. Sedan ensamma män. Mer sällan ensamma kvinnor. Alltså två tredjedelar män och en tredjedel kvinnor.

Det verkar som den fördelningen är relativt konstant. När vi läser om naturistevenemang i andra länder, till exempel naturistvandringar, tycks samma relation, kvinnor och män, finns även där.

Nu är det ju så, att naturismen är minst lika bra för kvinnor som för män, kvinnor överlag är lika glada och goda naturister som män i allmänhet. Våra naturistiska organisationer är dock manligt dominerade. När naturismen startade i Sverige på 1930-talet, var det manligt i toppen, med professorn Johan Almkvist i spetsen. Så var den tidens sed!

Men visst fanns starka kvinnor, Paula Petersson i Malmö och Lisa Karlsson i Nynäshamn, för att nu namnge de mest framträdande. Paula var redaktör för naturisttidskriften Natur och Hälsa, som utkom varannan vecka, och Lisa sekreterare i Nordiskt Naturistförbund (sedan namnbyte till Solsport). I naturismens historia i Sverige handlar det i första rummet om handlingskraftiga män som kommit att svara för framstegen.

Nakenkultur har inskrivet i stadgarna att vi ska verka för dokumentation av naturisthistorien. Vår bok Sol Hälsa Glädje som utgavs 2005 och ett nytryck 2013 finns att köpa på Vulkanmedia, Bokus och Adlibris.

Vi har även Mot Solen, händelserna från år 2000 och framåt, som fortlöpande dokumenteras. Manus 2018 finns som ebok (gratis nedladdning). Det går också att få Mot Solen 2018 i pappersutgåva (kontakta Nakenkultur).

I småskriften Personhistoria har vi fem biografiska texter, alla om manliga föregångsmän inom svensk naturism:

Karl Johan Saarväli 1916–2015

Birger Drake 1920–2008

Bertil Sefbom 1921–2017

Rolf Lundström 1934–2018

Hans Lundström 1940–2016

Ebok (gratis nedladdning) eller pappersutgåva (kontakta Nakenkultur).

Olle Strand

073-252 72 60