Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NICS (Tillsammans nr 4 2020)

Hej alla!

Det smög in sig ett fel på redaktionen när Tillsammans Nr 3 Hösten skulle införas. Så nu kan väl alla stämma i vår egen Nabbesång ”Vår bästa tid är nu” som medlem Pelle Karlsson satt ny text till.

Starten på det nya decenniet blev inte som vi naturister tänkt oss, som alla förstår syftar vi på Corona. Våra utländska medlemmar och gäster har ej haft möjlighet att komma på besök i år, även inom landet rekommenderades man att inte lämna sin egen region så vi hoppas kunna ses nästa år.

Midsommar, som är allas höjdpunkt, firades utan midsommarstång, vilket nog aldrig hänt under Aplanabbens 51-åriga historia, men det gick alldeles utmärkt.

Under eftermiddagen bjöd föreningen på tårta som våra norska säsongare fixade. Blötkaka (norsk variant på jordgubbstårta) är en läckerhet för både öga och gom, vilken även inmundigades till kaffet på midsommardagen till allas förtjusning. På kvällen intogs midsommarmat med skål till sommaren. För de som ville grilla var brasan tänd vilken även spred värme i kvällen, som avslutades i solnedgången över viken.

Vädret under första hälften av säsongen var regn, blåst och låg temperatur. Vi förberedde ett ”Våffelcafe” och lyckades med hjälp klämma in en dag i lä utanför köket då solen var framme men blåsten fanns kvar, det satt gott. Vädret vände till naturisters välbehag och strax därefter följde ännu ett ”Våffelcafe” men som då var förlagt vid grillplatsen, satt gott även denna gång.

Bryggan har haft sina besök trots vädrets makter, och när värmen plötsligt kom tillbaka fick vi tänka på avstånd och hur många vi vår på bryggan osv. det blev en go sommar till sist.

Dags för ”Höströj”. På lördagen ser jag ut över havet och på en av stenarna vilar en säl, havet är fullt av läckerheter för ögat bara man vill ta för sej. När klockan visar 09.15 hörs röjsåg och motorsåg, någon har börjat. Medlemen vet det tar sin tid idag.

Klockan 10.00 medlemmar och säsongare samlades för dagens bestyr bl.a sly och gräva gropar, enligt ordförande är mångfalden viktig i vårt bestånd av enar så nya eneplantor ska sättas som ordförande ser till att införskaffa. Det var bara att börja, rätt man på rätt plats. Vi alla har ansvarsområden alla tog sin plats innan höststormen hann flytta runt. Vi fick god hjälp av medlemmar som kom till oss denna helg. I köket lagades lunch som föreningen bjöd på. Meny: Ärtsoppa punsch med tillbehör som satte pricken över it denna dag. Mycket var redan gjort under veckorna före det tackade vi för, som kom till helgen. Söndagen gick åt till att förbereda att sätta sin plats i vinterförvaring.

Social närvaro i år har våra hyresgäster i holkarna stått för, inte glömma strandfåglarnas tidiga ”kafferep” i soluppgång mot Ölands södra udde, även betesdjuren på ängarna runt vårt naturområde springandes så man tror de står på ens trägolv, under säsong ökat flocken med tre kalvar detta avslutar dagen från fyren Långe Jans blinkningar i kvällens horisont.

Det har varit upplevelser trots att fester och arrangemang varit inställt i år.

Strax innan vår hemfärd fick besök av en ringmärkt brevduva som tittar sej omkring, fick fika och vatten som senare tog flykten söderut.

Besök vår hemsida www.aplanabben.se om det är något du funderar på gällande vår naturistcamping eller mobil nr 070- 9143093.

Nu är det endast Tomtarna på loftet, Vättarna under trösklarna, som håller koll på Nabben som du finner i östra hörnet av Blekinge.

Detta är en spegling av sommarlivet på Aplanabben i år, det är en spegling av samhället i Sverige som för alla tyvärr präglats av Corona.

Önskar God Jul & Gott Nytt År

Tar en paus från pennan Lisbeth