Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NF Nakenkultur (Tillsammans nr 4 2020))

Corona-pandemin har ändrat på en hel del. Restriktioner och smittskydd tar upp en stor del av tillvaron. Inget är som förut. Och inget slut på eländet kan heller skönjas.

I detta svåra läge är glad, god, solig naturism en tillgång, borde i alla fall vara det. Men restriktionerna kommer in även här.

Föreningslivet får sina törnar. Föreningsmöten går väl att genomföra – mindre än 50 personer – men i så fall i en lokal där utrymmet tillåter avstånd mellan deltagarna. Alternativet är att mötas utomhus – men då bör det vara sommar och sol.

NF Nakenkultur

Vår förening hade en senarelagd föreningsstämma i juni på nakenbadet i Fjällnora. Utomhus, där kan vi ta ut avstånd och där anses smittorisken vara lägre. Dock är problemet – även i våra naturistföreningar – att många medlemmar är 70+ och kan vara i riskgruppen där en infektion kan få svåra följder. Att både möten och annan verksamhet under pandemin samlar färre deltagare än vanligt måste vi acceptera.

Friluftsnaturism

Friluftslivet har åter blivit populärt, det är en sysselsättning som rekommenderas, även i epidemitider. Ut till sol, frisk luft och sunda idrotter. Precis vad de gamla naturisterna ägnade sig åt, för hundra år sedan!

Nakenvandring – under pandemin med avstånd mellan deltagarna – är en numera ganska vanlig naturistidrott. Danske Naturister har ordnat sådan friluftsverksamhet, även denna Corona-sommar. Men både Nakenmilen i Finland och den sedvanliga vandringen i svenska Bergslagen blev inställda. Samma gällde för WNBR, den nakna cykeldagen, i London och på andra orter.

Naturism på nätet

Många organisationer använder i dessa dagar möjlighetern att ha konferenser via Internet. Ett problem är då den del av deltagarna som inte har utrustning ”på fickan” för att genomföra möten via nätet.

Runt om i världen har naturistorganisationerna använt möjligheten att hålla igång verksamheten via Internet. Olika scénprogram, gemensamma måltider, gymnastik, krokiteckning, tävlingar och jippon. – Visst, naturism är mycket bättre ute under solen, men vad gör vi när avstånden är långa, reserestriktioner och allmänt avståndstagande hör till dagordningen?

The Global Naturist Forum

British Naturism, naturistförbundet i Storbritannien, ordnade i november en stor internationell konferens på nätet. Verksamhetens sponsorer var AANR, det stora naturistförbundet USA, och de spanska naturistanläggningarna Magnolias Natura och Camping Naturista El Portus. 

Fyra seminarier om vardera 90 minuter för att diskutera naturismens framtid. Deltagande var öppet för alla naturister.

Ett utmärkt exempel vad naturistorganisationer kan åstadkomma så här i Coronatider. Samarbete behövs, världen är vårt fält.

Sol sommar nakenbad

På nakenbadet i Fjällnora, vid väg 282 öster om Uppsala, har vi haft en bra säsong. Många fina baddagar och mycket nakisfolk, både gamla och nya. Fjällnora, i centrala Uppland, har alltid haft ett stort upptagningsområde. Folk från när och fjärran besöker badplatsen, soliga baddagar är det alltid fullsatt. – Ingen kan förstå kommunens påstående att nakenbadet är så lite besökt, att det kan läggas ner, eller flyttas bort till någon annan plats.

 

NF Nakenkultur

Olle Strand

073-252 72 60