Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NF Nakenkultur (Tillsammans nr 3 2020))

Tillbaka till naturen

Den globala pandemin har skakat om hela samhället. Smittan hotar oss, vi måste inskränka våra sociala kontakter, vår frihet är starkt begränsad. − Det osynliga viruset påverkar våra liv på mångahanda sätt, vi vet inte hur detta kommer att sluta. En positiv sak med karantänen är att friluftslivet fått ett stort uppsving. Ut i naturen, i sällskap med dina närmaste. Eller – här varierar rekommendationerna från land till land – med ett litet antal likasinnade.Naturism och Natur, det är så att säga två sidor av samma mynt.
---
Naturdräkten är människans ursprungliga skepnad. Gudarnas gåva till människorna. Naturism, nudism, nakenkultur är att njuta av sol, vind, och vatten. Att trivas utan kläder är en mänsklig urkraft. Någonting medfött, något som tillhör det ursprungliga, det mänskliga. Sedan kan vi som individer hamna i sociala sammanhang där det är nödvändigt, av olika anledningar, att klä på sig. När det är för kallt – eller för varmt. När vi behöver skyddskläder mot regn och rusk, mot djur och natur. När vi är i sociala situationer finns alltid regler för hur man är klädd. Ibland ställs olika krav, exempelvis i yrkesroller där vi ska ha viss uniform på oss. Vid ”kundkontakter” ska vi uppträda på visst sätt, bära viss klädsel. Stundom är vi lediga och kan klä oss i fritidsklädsel. Ibland är vi i säkra miljöer, där omgivningen är trevlig, trivsam och sympatisk. Då kan vi lägga av kläder – och annan förklädnad – och låta naturdräkten komma till heders. Naturist, nudist, nakenkulturist – vad vi än nu må hitta på att kalla oss, det är klädfritt som idé som vi har gemensamt. Vi finner naturdräkten vara ett behagligt tillstånd, när vi upplever att möjligheten finns att näcka så gör vi det. Människa utan klä’r, det är den egentliga definitionen på en naturist, nudist, nakenkulturist. Vi må skratta eller le åt de som famlar sig fram i tillvaron med att hitta på märkvärdiga och barskrapade ”förklaringar”: En nudist vill vara naken jämt, en naturist vill bara vara naken i naturen, när ingen kan se etc. – Vi bör fråga oss, vartill syftar detta ordvrängeri?

Att sätta etiketter på folk? Dela in i kategorier. – Humanismen är inte delbar! Att dela upp oss i ”vi” och ”dom”, det det sysslar mörkrets makter med. Vi är alla människor, detta vare sig vi råkar vara i kläder eller utan. Det är precis som med allt annat. En seglare är en som färdas med hjälp av båt, segel, och vind. En cyklist är en som åker cykel, oavsett om skälet är att hon eller han gillar cykelåkning eller att det är ett billigt sätt att färdas. Du och jag kan säga: Jag är nudis för att Men det betyder inte att andra kan ha andra skäl för detta, minst lika bra.Det är praktiken som avgör. – Där är en som inte har några kläder! En naken människa, jomenvisst. Varför krångla till detta? Det enkla är det bästa! Låt oss bara travestera Strindbergs ord om rivandet av gammal murken bebyggelse i Paris:Här klär vi av oss för att få sol och luft, är inte det tillräckligt.

Naturisten finns även direkt på webben: http://naturisten.se/
NF Nakenkultur
Olle Strand
073-252 72 60