Skandinavisk Naturistportal | Naturistkarta | Dansk Naturist Union - DNU | Norsk naturistforbund - NNF | Sveriges Naturistförbund - SNF | International Naturist Federation - INF-FNI

NF Nakenkultur (Tillsammans nr 2 2018)

”Fortsätt arbetet med att skapa fristränder för nakenbad”
Bertil Sefbom avled 24 februari 2017, 95 år gammal. 
Bertil föddes i Gävle 1921. Han gick till sjöss som sjuttonårig och blev sjöingenjör. Aktiv naturist sedan 1941, som fotograf i naturisttidskriften Solvännen. Bertil bodde under flera decennier i Motala. 1970 startade han föreningen Östergyllen. I SNF:s styrelse verkade han tillsammans med Bertil Flood och Hans Lundström för att starta skyltade kommunala nakenbad. Arbetet fick framgång sommaren 1970 då det första officiella nakenbadet öppnades i Piteå. Bertil fick ordna invigningar av två nya nakenbad, på Öland och i Filipstad.
Idrott och sund livsföring! Bertil introducerade volleybollen inom svensk naturism. Att vara naken var en naturlig konsekvens, inte ett självändamål. Bertil bodde sedan 1987 i Hälsingland, i Bogården utanför Vallsta.
Bertil kunde följa hela utvecklingen inom SNF från starten 1957:
– Framför allt är det mer aktiv naturism som behövs. Nu verkar alla vara inriktade på stillasittande. Naturismen tycks bestå av att dricka kaffe utan byxor. Den fysiska aktivitet som förekommer är att borsta skorpsmulorna från bröstet. 
– Aktiviteter på naturistplatserna och utflykter i naturen måste vi ha, om vi ska få med yngre personer. Om inte kommer rörelsen snart att vara helt och hållet avsomnad.

Erbjudande från NF Nakenkultur 
1968 fick Bertil Sefbom förbundets uppdrag att utarbeta ett förslag till ”Naturismens teorem”. Vid Riksmötet 1969 lade han fram en 16-sidig text i A4 som distribuerades till föreningarna. 
Skriften Naturismens Teorem (1969) finns i nyutgåva i form av ett häfte i A5-format, 14 sidor. Kontakta Naturistföreningen Nakenkultur så sänder vi ett exemplar: Tel 073-252 72 60 eller nakenkultur@naturistforbundet.se
NF Nakenkultur
Olle Strand

 

Frihet och känsla
Det är de två begrepp som ständigt återkommer när naturister ska berätta vad som är så bra med naturismen. Den komfortabla klädfriheten som är nakenkulturens glada grundbult. Känslan av att få vara sig själv, utan kläder när persedlarna bara är till besvär, när man badar i sol, vind och vatten. Det är den stora friheten! Välbefinnande! En positiv livskvalité. Endast den nakna människan är verkligt fri, enligt ett tyskt talesätt.
Men, tyvärr, vi vet alla att det finns begränsningar. De ilskans medmänniskor som menar att nakenheten är både ful och förbjuden. Ogina ormar i vårt paradis. I Sverige, liksom i flertalet civiliserade länder, är ”vanlig enkel nakenhet” inte förbjuden. – Sexuellt ofredande, och så kallade blottning i syfte är skrämma och ofreda medmänniskor, är förvisso inte okej. Men sådana beteenden har inget att göra med oskyldigt näckande under bad och annat friluftsliv. Förargelseväckande – i lagens mening – kan man förvisso vara med kläderna på. Och hotet från verkliga eller förmodade fiender till klädfrihet är mycket besvärande för oss naturister. Vi är fridsamma typer och vi vill ha frid och fred när vi badar i sol, vind och vatten. Även om aviga textilare inte tillkallar ordningsmakten är de tråkiga att ha som åskådare, som står där och ulkar och ylar.
Vårt samhälle är numera så välordnat att hot och hat mot etniska eller religiösa grupper är helt förbjudna. Sexuell läggning är det nu för tiden ingen som straffas för. Men nakenbadare är det tydligen tillåtet att ge sig på. Alltså vågar vi inte. Vi avstår från att praktisera naturism, fast solen skiner och glittrande vatten inbjuder till bad … Inte alls bra! Det är här som våra naturistföreningar och Sveriges Naturistförbund borde komma ut i verkligheten. Att upplysa ”verklighetens folk” om att nakenkulturen är både sund och naturlig, i varje fall minst lika sund och naturlig som klädbadande. 
En naken människa är inte ett dugg mer hotande än en påklädd. Lite tolerans är det enda som behövs, överseende mot dem som är olika klädda. Är det för mycket att begära?